LO-distrikten: För lite vänsterpolitik

29 november 2010

Inrikes, Intervju, Nyheter

LO-ledningen har hittills inte dragit några slutsatser av socialdemokratins kris. Detta trots att samma ledning varje år skänker partiet miljoner av medlemmarnas pengar. Men nu har lo.tidningen.se talat med tolv av landets tretton LO-distrikt. Trenden är tydlig. Distriktens talespersoner vill ha mer vänsterpolitik.

LO-tidningen har samtalat med 12 av 13 LO-distrikt. Kritiken är på sina håll hård mot dagens socialdemokrati.
Den genomgående åsikten är att de flesta vill ha mer vänsterpolitik.
”Rädd för att högerfalangen har för stort inflytande”, säger Conny Kristensen Grahnström från Gotland.
Per-Erik Johansson från Västerbottendistriktet varnar partiet för att ”falla in i nyliberalismens vågskvalp”.
– Idag förs en politik som alltför mycket är till för dem som har gott om pengar. Partiet har satsat på storstadsfrågor som exempelvis skatteavdrag, anser Hans Svedberg från distriktet i Dalarna-Gävleborg.
Stewe Cato från distriktet i Värmland och Örebro har åsikten att partiet har slutat att lyssna på facket.
– Titta på våra kongresser inom socialdemokratin. Bland dem som går dit tjänar många mellan 40 000 och 50 000 kronor i månaden. Jag umgås med kommunalanställda och handelsanställda, och bland dem är karensdagen en viktig fråga. Om socialdemokraterna inte tycker det, utan prioriterar andra reformer, så säger det något. Karensdagen slår hårdast mot dem som har de lägsta lönerna, de tuffaste jobben och största smittoriskerna, anser Dan Gabrielsson från Göteborg som uppmanar socialdemokraterna att lyssna på vanligt folk.
Helt uppenbart har dessa kritiska röster inte nått fram. Inte ens till LO:s ordförande Wanja Lundby Wedin och IF Metalls Stefan Löfven, som bägge tillhör det socialdemokratiska partiets ledning och i den egenskapen är ytterst ansvariga för den politik som resulterade i valfiaskot.
Kjell Pettersson
kjell@internationalen.se

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.