Klimatförnekare stöds av företag

08 november 2010

Miljö, Politik, Utrikes

– Det finns inget positivt med att ett företag i lönndom stöttar politiker som går deras ärenden. Man går bakom ryggen på allmänheten. Det säger Anders Grönvall, projektledare för klimatarbetet på Naturskyddsföreningen, angående att senatorer i USA som är klimatförnekare får ekonomiskt stöd från europeiska företag.

Europeiska bolag ger ekonomiskt stöd till klimatförnekande senatorer i USA. Detta avslöjas i en omfattande granskning utförd av miljöorganisationen CAN (Climate Action Network) och meddelas i ett pressmeddelande från Naturskyddsföreningen. Bland de nu avslöjade företagen finns bland andra EON och BP (som leds av svensken och före detta VD:n för Ericsson, Carl Henrik Svanberg).
”Senatorer som öppet förnekat förekomsten av en mänskligt orsakad klimatförändring får stora ekonomiska bidrag av en lång rad europeiska företag som har det gemensamt att de orsakar omfattande klimatpåverkande utsläpp. Även senatorer och kongressledamöter som blockerat amerikanska lagförslag om utsläppsminskningar får stöd”, skriver Naturskyddsföreningen i sitt pressmeddelande.
Anders Grönvall, projektledare för klimatarbetet på Naturskyddsföreningen, svarar på Internationalens frågor.

Hur ser Naturskyddsföreningen på att europeiska företag ger stöd till amerikanska klimatförnekande senatorer?
– Vi tycker att det är väldigt oansvarigt. Det visar att företagsledningen inte har koll på vad som sker i företaget. Man går bakom ryggen på allmänheten.

Hur kommer det sig att agerandet inte får mer uppmärksamhet i media?
– I Europa har det varit viss uppmärksamhet och i Sverige finns det några som skrivit om det. Det har givit effekt, uppmärksamheten är tillräcklig för att företagen ska dra öronen åt sig.

Finns det något positivt med att meningsmotståndare till den breda massans ståndpunkt ges ekonomiska medel för att föra ut sin ståndpunkt?
– Det finns inget positivt med att ett företag i lönndom stöttar politiker som går deras ärenden. Man säger en sak och gör något annat, det inger inte förtroende. Det måste vara öppenhet.

Liza Ahnland
liza@internationalen.se

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.