Folkpartisten Cecilia Malmström ”tar strid mot strejkrätten”

19 november 2010

Nyheter

En av som var drivande för att stryka strejkrätten i ett dokument för EU:s inre marknad var den svenska EU-kommissionären Cecilia Malmström. Det uppger franska medier enligt vänsterpartiets EU-parlamentariker Eva-Britt Svensson.

– Det som stod var vare sig nytt eller omstörtande. Men tydligen blev det för svårsmält för Malmström och den borgerligt dominerade kommissionen.
Det säger Eva-Britt Svensson, EU-parlamentariker för Vänsterpartiet, i ett pressmeddelande sedan uppgifter i franska medier gjort gällande att folkpartisten och EU-kommissionären Cecilia Malmström ”har varit drivande för att stryka strejkrätten ur texten”.
Detta efter att EU-kommissionen lagt ett förslag till 50-punktsprogram för den inre marknaden, där en tidigare utlovad förstärkning av strejkrätten tagits bort.
Även socialdemokraterna i Europaparlamentet har reagerat på detta. Uppgifter i www.europaportalen.se gör gällande att socialdemokraterna hotar med att inte acceptera förslaget från kommissionen.
– Kommissionär Malmström, tillsammans med andra kollegor, har valt en farlig väg att gå när man strök löften som fanns för att stärka strejkrätten på den inre marknaden, säger Marin Schulz, ordförande för den socialdemokratiska partigruppen i Europaparlamentet.
Marita Ulvskog, socialdemokratisk parlamentariker, är ännu hårdare i tonen.
– Ett urvattnat handlingsprogram för den inre marknaden som inte respekterar grundläggande fackliga rättigheter kan inte räkna med vårt stöd, säger Marita Ulvskog.
Hur det blir med det lär visa sig framöver. För nu ska kommissionens förslag ut på en fyra månader lång konsultation i medlemsländerna.

Kjell Pettersson
kjell@internationalen.se

, , , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.