Direkt från i Paris: Hur länge ska rörelsen fortsätta – och vilken väg tar den?

01 november 2010

Nyheter, Reportage

Skolorna och några universitet runt om Frankrike har lov. Men demonstrationerna mot Sarkozyregeringens nya pensionslag fortsätter. ”Rörelsen är lite mindre den här veckan – men det är för att vi är lediga”, säger Nora, lärare i grundskolan och medlem i det nya antikapitalistiska partiet, NPA.

Det är tisdag och vi står utanför sopstationen som drivs av företaget TIRU i södra Paris dit kanske ett tusen fackliga medlemmar – främst tillhörande det stora facket CGT men även det syndikalistiska facket CNT och det radikala Solidaires – nyss marscherat. Stämningen är lättsam och vid sopstationen har en grill satts upp; hungriga strejkande utfodras med korv, öl och juice.
Trots den relativa stiltjen sedan de miljonstarka demonstrationerna är folk kring strejkpunkten optimistiska. Han Lor från CNT tycker att det är svårt att förutspå vad som kommer att hända den närmaste tiden – men menar att ”den närmaste tiden” handlar om veckor, inte dagar. Nora förutspår att många snart kommer att börja tala om rörelsens nedåtgång men är inte övertygad om att den påbörjats.
Och trots ledigheten märks det att något händer. På universitetet Pierre et Marie Curie hänger banderoller som uppmanar till möten mot pensionsreformen, och flygblad delas ut under veckan. Väggarna längs Paris gator pryds av affischer från CGT, NPA och en mängd andra organisationer och partier, och tisdagens demonstration passerar en bensinstation som håller stängt på grund av bränslebrist.
Men Serge Aberdam som sitter i kommunfullmäktige för NPA tappade lite av sina förhoppningar förra veckan; strejkerna utökades inte så mycket.
– Men så är jag inte den som ropar ut min entusiasm, heller, tröstar han den sena och kalla tisdagskvällen.
Protesterna som skapat rubriker världen över fortsätter ett tag till, trots regeringens hårdnackade vägran att ändra på pensionsreformen. Nu undrar alla, inklusive de som deltar, vilken väg rörelsen kommer att ta.

Linn Hjort

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.