Dennis Bäckman: ”Partiet måste förändras från grunden”

29 november 2010

Inrikes, Intervju, Nyheter

– Vi är väldigt skadeskjutna.
Det säger Dennis Bäckman, ordförande för Pappers avdelning 86 i Figeholm och socialdemokrat, när han kommenterar den socialdemokratiska krisen.

– Jag krävde redan för ett och halvt år sedan att Mona Sahlin skulle gå. Min åsikt då och det står jag fast vid idag. Hon står inte för de ideal som jag har och har gått alldeles för långt åt höger. Min uppfattning är det behövs mer fackliga företrädare med erfarenhet från arbetslivet. Jag menar inte Wanja Lundby-Wedin och inte IF Metalls ordförande Stefan Löfven som sitter i partiets ledning och är ansvariga för den förda politiken.

Vilka är de viktigaste frågorna att driva nu?
– Återställare både när det gäller nivåerna i a-kassan och sjukförsäkringen. En förbättrad arbetsrätt, och kollektivavtalens ställning måste stärkas. Som det är nu, är det många oseriösa underentreprenörer som skiter i att betala avtalsenliga löner.

Vad måste ske för en förändring?
– Som jag sa förut, hela ledarskapet för partiet måste förändras. Ta Stefan Lövfen och IF Metalltopparna, de har blivit en ren intresseförening som springer arbetsgivarnas ärenden utan att de ens bett om det eller ställt några krav. Införandet av ungdomslöner är det färskaste exemplet på hur de agerar.

Det är en ganska dyster bild du målar upp över tillståndet i partiet?
– Men läget är också mycket allvarligt. När jag hör en del i partiet från Stockholm som säger att orsaken till att vi gått bakåt är att partiet gått för långt åt vänster, blir jag rätt orolig för att uttrycka det milt, det är inte direkt den bild vi har här ute i landet. Man undrar egentligen vad de har för perspektiv på politiken när de anser det. Nu måste partiet förändras från grunden, går inte det kanske det är dags att bilda ett nytt arbetarparti.
Kjell Pettersson
kjell@internationalen.se

, , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.