Brittiska studenter i breda protester mot nedskärningar

18 november 2010

Nyheter, Utrikes

Det kom som en stor överraskning för många, när brittiska studenter och lärare förra veckan demonstrerade på Londons gator mot den borgerliga regeringens planer på att tredubbla universitetsavgifterna och genomföra stora nedskärningar inom utbildningen. Cirka 50 000 tågade genom gatorna, och en mindre del av demonstranterna stormade Tories högkvarter.

Den vrede som svept över Europa nådde London 10 november, skriver Socialist Worker. Det blev den största demonstrationen mot regeringen sedan David Cameron tillträdde i maj i år.
Dagen efter protesterna ockuperade studenter vid Manchester University en av administrationsbyggnaderna.
Och det är drastiska försämringar som väntar studenterna. 9 000 pund, drygt 100 000 kronor, kan studieavgiften bli per år i fortsättningen. 24 november röstar parlamentet om de nya reglerna, och detta ska bli en kampdag över hela landet beslöts på en aktivistkonferens för studenter, ordnad av EAN, Education Activist Network, med många lärare närvarande.

Sittstrejker planeras
Massmöten och sittstrejker planeras för universitet och högskolor över landet, och ett mål är också att bjuda in strejkande arbetare att tala vid studentmötena.
Vid aktivistkonferensen talade Steve Hedley, facklig organisatör för T-banearbetarna i London, och fick dånande applåder, skriver Socialist Worker:
– Över hela Europa har vi sett stora mobiliseringar mot kapitalet. Vi måste lägga skulden där den hör hemma – på systemet som helhet.
Till EAN-konferensen kom också studenter från Grekland och Österrike.
Redan förra året var det känt att labourregeringen planerade nedskärningar för universiteten och minskat antal studieplatser, samtidigt som antalet sökande ökar lavinartat. Delvis beror det på ökande elevkullar i 18-årsåldern och delvis på arbetslösheten, enligt universitetens ledningar.

Gunvor Karlström
gunvor@internationalen.se

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.