Bärplockare, lagar och avtal

29 november 2010

Inrikes, Intervju, Nyheter

Under hösten kunde man läsa om bärplockare från Asien som arbetade i Sverige under människovidriga förhållanden. Det hela kulminerade i en rättegång mot fyra vietnameser som attackerat sina arbetsgivare.
Förbundet Arbetarsolidaritet har engagerat sig i frågan och anordnade bland annat en pengainsamling för de drabbade. Inför nästa säsong försöker man vara ännu mer förberedd.

Hur har det gått för bärplockarna sedan dess?
– Det vi vet är att de är tillbaka i Vietnam och är extremt skuldsatta, de hade lagt stora pengar på att ta sig till Sverige. Många pantsatte sina hus för att låna till resan och sedan fick de inte ut pengarna de blev lovade här, berättar förbundets representant Micke Fritz, som har fortsatt kontakt med de offentliga biträdena till de fyra männen.
Det var i Särna i Dalarna som 290 vietnamesiska bärplockare till slut fick nog av uteblivna löner och efter ett stormöte stängde in de sex basarna för det vietnamesiska bemanningsföretaget TTLC, som anlitats av svenska Lomsjö Bär. Fyra bärplockare häktades för misshandel och olaga frihetsberövande men frigavs vid rättegången en månad senare. Men deras löner lyser fortfarande med sin frånvaro. Avtalet som det svenska facket aldrig fick se sade att arbetstagarna bara skulle få ut lönen om de plockade orimliga mängder bär om dagen.
– Kommunal är det fack som ska godkänna utländska bärplockares lönevillkor och de har godkänt ett avtal i vilket Lomsjö bär garanterade att bärplockarna skulle få en lägsta lön på 17 730 kronor av det vietnamesiska bemanningsföretaget TTLC. Men Kommunal fick aldrig se det andra avtalet, alltså avtalet mellan TTLC och bärplockarna själva. I det står det att man garanteras 17 730 kr endast om man plockar 95 kg lingon eller 60 kg blåbär per dag, något som anses vara en omöjlighet av de flesta bedömare. Detta avtal har Migrationsverket ändå godkänt i samband med att de beviljade de 290 vietnamesiska bärplockarna arbetstillstånd, säger Micke Fritz.
Efter att utbetalningarna skjutits upp en längre tid var Lomsjö Bärs konto plötsligt tömt på pengar och vd Ari Hallikainen spårlöst försvunnen – en historia som inte fått sin upplösning än.
Vem har störst skuld i det här?
– Störst skuld i utnyttjandet av den globala ekonomin har det svenska företaget Lomsjö Bär. De anlitade det vietnamesiska företaget och de vet att de själva blir friade från ansvar när avtalen inte hålls. Då är det istället bemanningsföretaget som pekas ut och det är väldigt svårt att göra något när det gäller utländska företag.
Under tiden som bärplockarna satt häktade under augusti och september i år startade Förbundet Arbetarsolidaritet en insamling vars syfte var att täcka eventuella böter de häktade kunde fällas till. Summan uppgår till 32 000 kronor och ligger fortfarande hos förbundet.

Var ligger ärendet just nu?
– Överenskommelsen vi har med männen och deras offentliga biträden är att pengarna ska betalas ut tillsammans med det skadestånd man hoppas få för häktningstiden. Där väntar vi fortfarande på besked, skadeståndsärendet nu ligger hos Justitiekanslern och enligt en av de fyra offentliga biträdena ser det ljust ut. Skadeståndet kommer förhoppningsvis att bli 25 000 kronor per person. Oavsett om skadeståndet avslås eller inte kommer de insamlade pengarna självklart delas ut till de fyra killarna.

Hur tänker ni inför kommande säsonger?
– Vi ska vara mer förberedda för solidariska insatser. Vi kommer att samarbeta med alla som är intresserade av att upprätta register över opålitliga företag och personer i branschen så vi skaffar oss bättre koll på dem.

Katarina Wikström
katarina@internationalen.se

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.