50 000 mot kärnavfall

11 november 2010

Nyheter, Utrikes

Kärnavfallståget mot Gorleben utlöste hårda tag mellan polis och demonstranter.
– Till skillnad från i Sverige där politiker och allmänhet lagt sig platt för industrins falska löften om säkerhet låter det tyska folket inte sig luras. Här har man protesterat i 33 år, men i år är protesterna större och mer högljudda än någonsin tidigare.”
Det säger Isadora Wronski från Greenpeace, Sverige.

Helgens stora demonstrationer i Tyskland mot en tågtransport av högradioaktivt kärnavfall har väckt många starka reaktioner.
Mer än 50 000 människor, bland dem många politiker från oppositionen, deltog i kraftfulla protester mot en transport av högradioaktivt kärnavfall på väg från upparbetningsanläggningen La Hague i Frankrike, till Gorleben i Tyskland i helgen.
”Folk protesterar mot att elva containrar var och en innehållandes lika mycket radioaktivitet som släpptes ut vid olyckan i Tjernobyl ska mellanlagras i Gorleben”, skriver Isadora Wronski i ett blogguttalande. Demonstranterna kedjade fast sig i järnvägsrälsen och kraftmätningarna mellan polis och demonstranter var mycket påfrestande för båda parter, meddelar tyska tidningar.
Förlängd driftstid
Anledningen till de kraftiga protesterna är att förbundskansler Angela Merkels regering nyligen beslutat att förlänga driftstiden för landets kärnkraftverk. Därmed har man rivit upp ett tidigare beslut om avveckling till 2021. Detta upprör en stor del av det tyska folket, och kärnkraftsmotståndarna menar att transporterna i sig är en säkerhetsrisk och att den gamla saltgruvan i Gorleben inte är säker som förvaringsplats.
Den tyska regeringen vill nu återuppta en tio år gammal utredning om huruvida saltgruvan i Gorleben är lämplig som slutförvaringsplats. Utredningen som skulle givit ett sådant svar avbröts för tio år sedan av den dåvarande rödgröna regeringen och sedan dess har inget hänt, enligt ett pressmeddelande från Ekot. Transporterna av kärnavfall är omstridda i Tyskland och polisen har i många år fått ledsaga tågen som för avfallet tillbaka till Tyskland från bearbetningsanläggningen i Frankrike.

Fortsatta protester
På måndagsmorgonen meddelade flera nyhetskällor att tysk polis lyckats skingra alla demonstranter som blockerat rälsen. Flera av dessa skadades under tumultet. Tåget har nu nått sin slutstation Dannenberg, och den 123 ton tunga lasten ska nu föras över till lastbilar för den sista sträckan till Gorleben. Enligt uppgifter från den tyska dagstidningen Der Spiegel förberedde sig både polis och demonstranter på måndagen för fortsatta protester längs med den återstående transportsträckan.

Liza Ahnland
liza@internationalen.se

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.