”Utländska trupper måste lämna Afghanistan”

01 november 2010

Nyheter, Utrikes

Malalai Joya, 32, var den yngsta kvinnan som valdes in i det afghanska parlamentet 2005. Hon är feminist, mot talibanerna och mot den utländska ockupationen av Afghanistan. Kriget är ett brott mot hennes folk, säger hon, ett stöd till korrumperade krigsherrar och fundamentalister som inte är bättre än talibanerna.
Malalai Joya talade för ett par veckor sedan vid ett möte, arrangerat av fredskoalitionen Canadian StopWar.ca Coalition i Vancouver, Kanada.

Det var många i USA som såg fram mot presidentvalet och hoppades på verkliga förändringar när Barack Obama valdes 2008.
Själv trodde jag faktiskt aldrig att han skulle göra någon skillnad för Afghanistan jämfört med George Bush. Sanningen är att Obamas krigspolitik har visat sig vara mer av en mardröm än vad de flesta väntade sig.
Obama talade om hopp och förändring, men den enda förändringen för Afghanistan blev en försämring. Efter nästan två år av Obama har antalet USA-soldater som ockuperar landet mer än fördubblats. Och antalet drönarattacker över Pakistan har ökat.
Obamas truppförstärkning har inneburit allt fler döda civila afghaner.
Dokumenten som Wikileaks har släppt bevisar det vi har sagt om kriget i Afghanistan. Natotrupper begår fler massakrer än vad de vill att vi ska tro. Nu borde hela världen inse att detta krig är en katastrof.
Detta är skälet till att allt fler människor över hela Afghanistan går ut på gatan för att protestera mot USA:s ockupation.

Slösa inte pengar på krig
Obamas truppförstärkning försätter också fler människor från USA och de andra ockuperande nationerna i fara. Varför slösar Obama och den kanadensiska premiärministern Stephen Harper bort så mycket pengar på detta krig, när de inte kan ordna jobb eller ens bostäder åt sina egna fattiga?
Det var fem år sedan jag valdes till Afghanistans parlament. Jag hade stora svårigheter bara att bli vald. Och i parlamentet stängde de av min mikrofon. De dödshotade mig och förde bort mig från min plats, helt olagligt.
Nu i september var det val igen, men jag valde att inte ställa upp. Mitt i detta kaos av ockupation och marionettregim, där styret sköts av knarkmaffian och krigsherrarna, har jag förlorat allt hopp om att valen kan ge upphov till några förändringar i landet. Alla kunde se att presidentvalet 2009 var ett fullkomligt bedrägeri. Alla vet att det förekom falska röstsedlar, röstköp och en enorm korruption.
Det fanns för övrigt inte något verklig valmöjlighet. Båda kandidaterna var fiender till vårt folk. Enda möjligheten vid detta val var en ny sadel åt samma åsna. Nu visade det sig att vi satt där med samma åsna, med samma sadel – president Hamid Karzai och hans korrumperade bror i Kandaharprovinsen, Wali Karzai, som afghanerna kallar ”lille Bush”.
Valet var också ett dåligt skämt. Enligt media var röstetalet i ett distrikt i Paktikaprovinsen 626 procent! Det förekom en hel del köpande och säljande av röster.
De senaste fem åren har USA och dess allierade gett krigsherrarna ännu mera makt, så det är ännu lättare för dem att kapa valresultatet. De flesta medlemmar av parlamentet är lagbrytare, inte lagstiftare.

Afghaner är besvikna
Den här gången var det många som vägrade att rösta. Afghaner är inte intresserade av en så kallad demokrati och så kallade val, där vapen och pengar har första och sista ordet. Den kanadensiska regeringen kallar detta ”demokrati” och ”framsteg”. Men afghanerna kallar det ett dåligt skämt.
När det inte går att uppnå rättvisa genom val måste folket finna alternativa vägar att kämpa för sina rättigheter. Vi kommer inte att vila ett ögonblick. I dag försöker den kanadensiska regeringen lura sitt folk om kriget i Afghanistan. Harper talar med dubbel tunga. Å ena sidan säger han att de kanadensiska soldaterna kommer att lämna Afghanistan 2011. Å andra sidan säger han till USA och Nato att de inte ska oroa sig, Kanada kommer att stanna med sina soldater och hjälpa till på olika sätt att ockupera Afghanistan.
Och Harper säger också att Kanada kommer att stanna för att ”utbilda” Karzais marionettregims trupper. Men det afghanska folket behöver ingen mer ”utbildning” från den kanadensiska regeringen efter 2011.
Vi vill inte ha några mer bombningar efter 2011. Vi vill inte ha mer tortyr från Nato och de afghanska marionettstyrkorna. Vi afghaner vill inte ha någon mer ockupation från Natos sida.

(Green Left Weekly)

Översättning från engelska: Gunvor Karlström

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.