”Största oron är Socialdemokraternas oförmåga att lära av sina misstag”

19 november 2010

Inrikes, Intervju, Nyheter

S-debattören och chefredaktören Daniel Suhonen tillhör vänsterfalangen inom Socialdemokraterna. Han har ofta kritiserat S-ledningen och den högervridning partiet utvecklat. Internationalen pratar med honom om framtiden och farhågorna efter Mona Sahlins avhopp.

Hur tolkar du att partiledaren nu avgår?
– Jag är själv förvånad. Jag trodde inte att det skulle komma nu, jag trodde nog att hon skulle sitta kvar ett tag till och kanske avgå senare. Jag tolkar det väl som att en massa människor har sagt sitt och det verkar som att trycket underifrån blev för stort.
I S-tidningen Tvärdrag har Daniel Suhonen skrivit om begreppet förnyelse. Förnyelse kan innebära många saker beroende på vem som säger det, menar han. ”Risken är att man med förslag som Thomas Östros och Ilja Batljan presenterar positionerar fel och placerar sig höger om de nya moderaterna. Istället borde en ny vänstermitt presenteras och den måste ta sitt avstamp i den misslyckade väg socialdemokratin valt.” Texten antyder att en ytterligare högervridning till slut kan leda till döden för socialdemokratin.

Du låter inte särskilt positiv?
– Det finns ingen anledning att vara positiv i det här läget, det tjänar ingenting till. Nu måste man dra vissa politiska slutsatser och därefter komma fram till vem man ska välja som ny partiledare.
Inom Socialdemokraterna kommer olika parter i partiet att dra olika politiska slutsatser av vad som gått fel och vilken typ av efterträdare som krävs, menar Daniel Suhonen.
– Min egen tolkning är densamma som alltid: det är högersvängningen som orsakat den här krisen, medan vissa tycks tro att det är någon sorts naturlag som gjort det. Men det måste ju finnas någon nivå av politik också. Jag menar, för bara två år sedan hade sossarna 45 procent i väljarstöd. Moderaterna har gått från att vara ett 15 procentparti till att bli ett 30 procentparti på bara fyra år. Det visar ju att politiken är viktig och att det är möjligt att påverka! Man kan faktiskt forma opinion, inte bara passivt följa den. Om man bara passivt ska följa opinionen, vad är det då för vits att hålla på med politik? Om oppositionen dessutom bara ser gamla, trötta och ledsna ut, varför inte bara låta borgarna styra då?

Daniel Suhonen menar att krisen delvis består i att ideologi helt tagits ur debatten.
– Om man ser politik som en höger- och vänsterkonflikt är situationen katastrofal. om man däremot nöjer sig med att en regering ska ”hålla budget”, vilket man har gjort, blir inte katastrofen lika uppenbar. Det är inte laddat. Ingen svälter på gatorna, 90 procent av befolkningen har det ganska bra. För många räcker det, och då spelar det ingen roll om det är sossarna som styr istället. Hela skiten är fel!
Han tror att vänsterfalangen inom socialdemokratin har en chans att komma tillbaka, men inte just nu. Framförallt kommer den inte komma automatiskt, menar han.
– Det här kan leda till ytterligare högersvängning av människor som har en helt annan sjukdomsinsikt för partiet än vad jag har. Om Ilija Batljan till exempel skriver ledarskribenterna ”Ta honom!” De älskar honom för han är en nyliberal kapitalist. Och ska vi verkligen ha mer av en politiker som Mikael Damberg? Han styr över S i Stockholm. Det gick helt åt helvete, S blev en total katastrof i Stockholm. Jag anser att högersossarna har mycket att bevisa. Vad har förbättrats?

Vad ser du mer för risker?
– Att man inte ska lära sig av sina misstag och bara köra på. Det är klart att Sahlin har varit en belastning för partiet, men jag tror ändå att hon hade kunnat föra fram något annat trots allt runt omkring. Hon var själv del av problemet, men det var många andra också, alla hon valde att ha omkring sig: Bodström, Orback, Baylan, och hela det gänget…

Vilka politiska perspektiv ska vända skutan rätt för S igen?
– Vi måste hitta tillbaka till en reformistisk välfärdspolitik som verkligen sätter solidaritet främst. Och det är en jäkla skillnad på att skaffa fram jobb och att bara prata om jobb. Det är ett ideologiskt skifte som behövs. S måste skilja sig från borgarna.

Katarina Wikström
katarina@internationalen.se

, , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.