”Privata skolor motarbetar fack”

20 november 2010

Inrikesnotiser, Notiser, Nyheter

Lärarförbundet har haft kongress. Förbundet organiserar omkring 230 000 medlemmar i allt från förskolor till gymnasier.
En fråga som diskuterades mer än de flesta andra var problemen med privata arbetsgivare.
– Många privata arbetsgivare motarbetar lärare som vill arbeta fackligt. De vill inte ha kollektivavtal och tycker till exempel att regler för övertidsersättning är onödiga. Att komma till rätta med detta är en av de stora utmaningarna för vårt förbund, sa bland annat Ulla Persson som är ombudsman på Lärarförbundet.
Hon konstaterade också att flera privatdrivna förskolor och skolor där arbetsgivarna föredrar att ha vad de kallar dialog med de anställda och anser att det är bättre än fackliga aktiviteter.
– De gör det ofta i raljanta former och beskriver facket som otidsenligt. Problemet är störst för våra ombud på små skolor och förskolor. De känner sig ensamma och har svårt att bygga nätverk med andra ombud, säger Ulla Persson till www.lotidningen.se

KP

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.