Volvoarbetare kräver pensionspengarna tillbaka

25 oktober 2010

Inrikes, Nyheter

6 000 i pensionsavsättning tvingades arbetarna vid Volvo Lastvagnar att avstå ifrån i samband med det så kallade krisavtalet. Nu kräver de pengarna tillbaka.

I skarven augusti/september 2008 rullade den ekonomiska krisen och den nyliberala kraschen in med full kraft in över Sverige.
Tiotusentals arbetare inom framför allt exportindustrin sparkades från sina jobb. En av de arbetargrupper som drabbades var Volvo Lastvagnar i Umeå där antalet arbetare på relativt kort tid halverades från drygt 2 000 till drygt 1 000.
Ett tag efter att krisen pågått skrev IF Metalls innersta cirkel på ett så kallat krisavtal, som i korthet innebar att de lokala klubbarna hade att välja på att gå ner i lön för att då, om möjligt, rädda sina arbetskamraters arbeten.
IF Metallklubben ställdes inför företagsledningens ultimatum om att 320 arbetare skulle bli av med sina jobb. För att komma ur den säng som IF Metalltopparna bäddat kom den lokala klubben överens med företaget om ett krisavtal. Bland annat innebar uppgörelsen att arbetarna vid fabriken avstod från en pensionsutbetalning på 6 000 kronor.

Återanställningar
Nu rullar återigen hjulen på Volvo. Miljarderna till ägarna tickar åter in. Företaget har varit tvungna att återanställa på visstid för att kunna upprätthålla produktionen.
Genom sin ordförande William Frank kräver nu Volvoarbetarna pengarna tillbaka.
– Vi ställdes inför ett ultimatum. Antingen ta avtalet så som det såg ut eller trycka på knappen och därmed utlösa varslet, säger William Frank till www.dagensarbete.se
Ett beslut som i så fall inneburit att de 320 blivit av med jobben.
Noterbart är att tjänstemännen vid samma fabrik fick behålla sina pensionsinsättningar.
– Det var arbetarna i produktionen som tog smällen, säger William Frank.
– Att det görs skillnad på folk och folk märks inte minst genom företagets bonussystem. En tjänsteman kan få upp till 20 000 kronor. Vi kan få max 700 kronor.

Kjell Pettersson
kjell@internationalen.se

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.