Vild invandrardebatt splittrar tyska partier

25 oktober 2010

Nyheter, Utrikes

Det multikulturella samhället har gjort fiasko, sa förbundskansler Angela Merkel till kristdemokraternas ungdomar vid deras kongress i helgen.
Tyskland befinner sig i en hetsig debatt om invandring, integration och kulturskillnader.

Merkel måste säga många saker samtidigt i dag. Integrationen har inte gått bra, högre krav måste ställas på invandrarna, men Tyskland måste vara öppet för invandring…
De stora tyska partierna har problem med invandrar- och integrationsfrågan just nu. I höstas utkom en bok, Tyskland avskaffar sig själv, av Thilo Sarrazin, som då satt i styrelsen för Bundesbank, den tyska riksbanken, samt var organiserad socialdemokrat.
Boken såldes i massupplaga. Sarrazin hävdar där att Tyskland kommer att tas över av muslimerna eftersom de föder fler barn. Tyskland som helhet håller på att bli dummare, eftersom, just det, de outbildade muslimerna är dummare. Judarna ”har en speciell gen”. Och så vidare.
Förbundskansler Merkel blev rasande.
– Herr Sarrazins uttalanden är oacceptabla, sa hon.
Och debatterna exploderade.

Avsättning
Politikerna i de stora partierna tog genast avstånd från Sarrazins teser.
Riksbanken krävde att den tyske presidenten, Christian Wulff, skulle avsätta Sarrazin från bankens styrelse eftersom han skämde ut banken. Det har aldrig tidigare hänt att någon ledamot avsatts. Till sist, efter en rad turer, avgick Sarrazin frivilligt ur styrelsen.
Men samtidigt väckte boken ett enormt uppseende, och en debatt kring invandring, integration, mångkulturalism och Tysklands behov av arbetskraftsinvandring som har splittrat inte bara media.
Boken såldes slut, och de stora etablerade partierna från vänster till höger upptäckte att Sarrazin hade en hel del stöd också bland deras egna medlemmar. Det blev svårt för de ledande politikerna att ta definitivt avstånd från Sarrazin och hans uppfattningar.
SPD, de tyska socialdemokraterna, hade börjat med att försöka utesluta honom. Partiledningen träffades i början av september och fattade ett sådant beslut. Strax dränktes de i 4 000 e-mail och hundratals telefonsamtal, både partimedlemmar och andra var rasande över hur Sarrazin behandlades, enligt partihögkvarteret. Ett uteslutande blev plötsligt en knepig fråga.

För många muslimer?
Förra december kom universitetet i Bielefeld med en undersökning som visade att 46 procent av tyskarna anser att det finns ”för många muslimer” i landet. Påståendet ”den muslimska kulturen passar in bra i Tyskland” stöddes bara av 16,6 procent, den lägsta siffran i de åtta länder som undersökts, däribland Nederländerna, Frankrike och Ungern.
I Tyskland finns till skillnad från grannländerna Frankrike, Nederländerna, Belgien och Danmark inget starkt extremhögerparti. En politisk avvikelse och inget tecken på tolerans, skriver Der Spiegels berlinkorrespondent Charles Hawley.
Ett sådant parti skulle passa Sarrazin anser tyska kommentatorer, men i dagsläget passar han inte in någonstans. Eller gör han det? Det troligaste är att hans anhängare finns inom hela skalan av partier.
Varken kristdemokrater eller socialdemokrater vågar just nu trampa på alltför hårt mot Sarrazin, på grund av den splittrade opinionen i de egna partierna. Samtidigt som de måste ta hänsyn till näringslivets brist på utbildad arbetskraft, till förhållandet med Turkiet – Merkel ställde upp i en intervju i den turkiska tidningen Hürriyet och kallade Sarrazins antimuslimska yttranden absurda.

Återförening
Det finns fyra miljoner muslimer i den tyska invandrarbefolkningen, som utgör 18 procent av befolkningen. Har de integrerats eller inte? Ska Tyskland välkomna fler invandrare? Vilka krav ska ställas på dem?
Debatterna flammade upp samtidigt som tjugoårsdagen av de båda tyska staternas återförening firades. Och den tyske presidenten Christian Wulff (en närmast symbolisk post) talade vid firandet och hävdade tappert att det nu var fråga om en ny ”återförening”. Den här gången mellan invandrare och tyskar.
Politikerna måste hålla tungan rätt i munnen den här gången.
Från vänster till höger är de etablerade partierna övertygade om att Tyskland behöver fler, inte färre, invandrare. Fastän utbildade förstås. Det gäller att inte skrämma bort högutbildat folk från Tyskland med alltför främlingsfientliga och rasistiska uttalanden på högsta nivå.

Gunvor Karlström

Några uttalanden av Thilo Sarrazin:

”Ju lägre klass, desto högre barnantal”
(Om födelsestatistik)

“Ingen behöver en Opel. Det kan bilentusiasterna bland er bekräfta.”
(Om den tyska regeringens försök att rädda Opel från konkurs.)

”Arbetslösa är hemma mera, de tycker om att ha det varmt, och för det tredje reglerar många av dem värmen genom att öppna och stänga fönstret.”
(Om de tyska socialbidragstagarnas elförbrukning)

”Turkarna tar över Tyskland exakt som kosovanerna tog över Kosovo, genom högre barnantal. Jag skulle inte ha något emot det om det handlade om judar frän Östeuropa som har 15 procent högre IQ än den tyska befolkningen.”
(Om födelsestatistik i Tyskland)
(Källa: Der Spiegel)

, , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.