Vad kostar billig ananas?

18 oktober 2010

Ekonomi, Nyheter

I svenska butiker är den importerade ananasen ofta billig. Organisationen Consumers International har kommit med en ny rapport som beskriver hur ananas produceras.

”Miljö- och arbetsskador av farliga kemikalier, repressalier för fackliga aktiviteter, 80 timmars arbetsvecka och bara hälften av en levnadslön”, berättar rapporten om, enligt Sveriges Konsumenter.
Sveriges Konsumenter är medlem i den internationella konsumentorganisationen Consumer International, med 220 medlemsorganisationer i 115 länder. Den nya rapporten heter ”Verkligheten bakom ananasen på butikshyllorna”, och där kan man läsa att ”de arbetare som skördar ananas i Costa Rica får i snitt fyra procent av det vi betalar i butik”. Företag som pekas ut är bland andra Del Monte och Dole.
Och ananas från Costa Rica kan ibland kosta så lite som 10 kronor per styck här i Sverige
– Konsumenterna vill ha låga priser, men inte till priset av liv och hälsa för dem som arbetar på plantagerna. ICA och andra kedjor borde ha mycket bättre kontroll på hur ananasen produceras och sätta mycket hårdare tryck på sina leverantörer. Vi förväntar oss att de agerar kraftfullt mot Del Monte och andra producenter, säger Jan Bertoft, generalsekreterare i Sveriges Konsumenter, i ett pressmeddelande.
Consumers International arbetar med ett större projekt om dagligvaruhandelns ansvar, och ananasrapporten är en del i det projektet.
– Samtidigt som europeiska butikskedjor framhåller sitt sociala ansvarstagande har priskriget på ananas en oacceptabel påverkan på arbetarna i Costa Rica. Om dagligvaruhandeln menar allvar med sitt sociala ansvarstagande så måste de också betala ett rättvist pris till producenterna, arbeta för att förbättra villkoren och integrera åtagandena i sin inköpspolicy, säger projektledare Catherine Nicholsson på Consumers International i pressmeddelandet.

GK

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.