Thailändska bärplockare stannar – vill ha ut sin lön

18 oktober 2010

Inrikes, Nyheter

Historien om de thailändska bärplockarna är inte slut. Fortfarande är det 38 personer kvar i Åsele kommun. De vägrar att åka hem innan de fått sina pengar.

Metallklubben vid Volvo lastvagnar i Umeå kräver nu att regeringen ser till att de drabbade thailändska bärplockarna i Åsele ges statlig lönegaranti.
”Finns det pengar att ösa över tvivelaktiga bankdirektörer så ska det inte sitta fast när det handlar om hederligt folk!”, skriver metallklubbens vice ordförande, Jan-Olov Carlsson, i ett pressmeddelande.
Läget för bärplockarna är nu att 117 av dem har åkt hem. Men fortfarande finns 38 av dem kvar i Åsele kommun. Enligt uppgifter i www.vk.se vägrar ”bärplockarna att åka hem innan de fått sina pengar”.
Arbetsgivaren på Lomsjö Bär där de 38 arbetat, Ari Hallikainen, misstänks för att ha lämnat landet med de miljontals kronor som skulle betalats ut i löner till bärplockarna. Hallikainen är sedan i fredags efterlyst och anhållen i sin frånvaro.

Upprop
I förra veckan övertog Åsele kommun driften av Blåviksskolan, där de 38 bärplockarna bor, och som ägs av Lomsjö Bär AB. Kommunen garanterar värme, vatten och el så länge bärplockarna bor kvar.
Nu har Kommunal tillsammans med Åsele, Storuman och Älvdalens kommun formulerat ett gemensamt upprop där de vänder sig till regeringen för att förhindra ett fortsatt utnyttjande.
– Det här är en sorts människohandel och en tragedi för så många människor som blir lurade. Ingen vill väl att detta ska återupprepas, därför kräver vi åtgärder nu. Vi har idag väldigt små möjligheter att påverka frågan fackligt, trots att vi jobbar hårt för att göra det vi kan. Vi måste få större inflytande, och andra parter måste ta större ansvar, säger Per Holmström, ombudsman på Kommunal till www.ka.se
Bland kraven som överlämnats till den nye arbetsmarknadsministern Hillevi Engström, (M), vill uppropet att det, enligt sedvanligt svenskt mönster, tillsätts en utredning som förhindrar att bärplockarna blir utnyttjade i fortsättningen.

Kjell Pettersson
kjell@internationalen.se

, , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.