Putins slutgiltiga seger över Luzjkov?

11 oktober 2010

Nyheter, Utrikes

Att Moskvas borgmästare Jurij Luzjkov i förra veckan fick sparken av president Medvedev har fått stor uppmärksamhet också i svensk press. Hemma i Ryssland är det självklart en enorm händelse att den till synes allsmäktige kungen av Moskva efter 18 år vid makten plötsligt petades bort.

I ett förspel till avskedandet drevs i ryska tevekanaler under hösten en kampanj i klassiskt stalinistiskt manér, där Luzjkov pekades ut som en ”folkets fiende” och korrupt politiker.
Anklagelserna om korruption är självklart sanna, och Luzjkov är ingen martyr utan en skurk. Men det är intressant att han först nu får gå för något som alla har känt till i alla år, nämligen att han försett sin hustru Jelena Baturinas byggbolag Inteko med så feta byggkontrakt att hon blivit Rysslands rikaste kvinna.
När man tittar närmre på händelseutvecklingen ser man dock att Luzjkov faktiskt har motarbetats ganska hårt den senaste tiden. I somras satte Medvedev stopp för den av Luzjkov planerade motorvägen genom naturreservatet Chimkiskogen, trots Luzjkovs högljudda protester. Och förra året slog polisen till mot en av Luzjkovs närmsta vänner, den azerbajdzjanske affärsmannen/gangsterbossen Thälmann Ismailov som kontrollerade en stor del av Moskvas undre värld.

Det handlar självklart om maktkamp, men dock inte någon kamp mellan Medvedev och Putin, som Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter tolkat det, utan Putins kamp mot Luzjkov. Medvedev skulle inte ha kunnat attackera Luzjkov utan Putins stöd, eller ännu mera troligt Putins direkta uppmaning.
Kampen mellan Putin och Luzjkov har pågått mer eller mindre diskret i tio år, sedan Putin blev president år 2000. Och även om Luzjkov väldigt tidigt insåg att han för sin politiska överlevnad inte skulle utmana Putin om presidentposten, vilket han ursprungligen tänkt, så har rivaliteten mellan dem båda funnits kvar även om de utåt har framställt sig som kamrater.

Luzjkov var en av de sista självständiga politikerna i Ryssland, och han har trots att han i viss mån underordnat sig Putin också vågat ta egna beslut, något som hans efterträdare, vem det nu blir, inte kommer att kunna göra.
”Luzjkovs fall innebär att Putins vertikala maktstruktur blir ännu vertikalare och ännu mäktigare” påpekar en ledarskribent i den liberala engelskspråkiga tidningen The Moscow Times (1/10): ”Putin har återigen visat vem som bestämmer.”
Luzjkov var också en av de sista politikerna från Jeltsintiden som lyckats hålla sig kvar vid makten, och på många sätt har han precis som Jeltsin stått för en mera marknadsliberal politik. Intressant ska därför bli att se vad som nu händer med Luzjkovs och hans hustru Baturinas mångmiljardimperium Inteko, som nog inte kommer kunna överleva efter Luzjkovs fall och alla korruptionsanklagelserna. Troligt är att Putin låter företaget nationaliseras eller på annat sätt tillfalla den ryska staten, så som han tidigare har avväpnat oligarkerna och åternationaliserat företag, banker och naturresurser som privatiserades på Jeltsintiden.

Per Leander
intis@internationalen.se

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.