Kul att få upp ett motstånd mot högerpolitiken igen

04 oktober 2010

Inrikes, Intervju, Nyheter

SD gick framåt i kommunalvalet i Köping och ökade från ett till tre mandat. För SP gick det tyvärr sämre, de förlorade sitt enda mandat de haft sedan 1985 (förutom 1991-94). Men kommunalpolitikern Manne Frisk (SP) känner sig inte särskilt orolig.
– Vi kände att vi låg precis på linjen. 1991 åkte vi också ut då Ny Demokrati kom in i riksdagen och det var en liknande högervåg i politiken. Det blir så med högervindar, då förskjuts hela fältet och vi åker ut, säger han.

Känns det hoppfullt med tanke på att den perioden var väldigt kort?
– Då var det bara tre år mellan valen, nu är det fyra, men det kommer nog att lösa sig.

Det var alltså väntat att ni skulle förlora ert mandat?
– Ja, det är ju en högertrend som gått genom hela valet. S har tappat till höger och vi åker med på sladden. Vi har lite speciella förutsättningar just i Köping, S gick nämligen framåt här för de lyckades mobilisera invandrarna. De röster de förlorade åt höger tog de igen i dessa grupper.

SD gick framåt starkt i Köping. Har de märkts av på något sätt?
– Nä. Det är bara en snubbe som är SD här, det är han som står på listan.

Har han många vänner?
– Det tror jag inte, haha. De som röstade på SD gjorde det nog för att ”protestera” och då gäller det hela raddan av fördomar: att invandrare går före i kön för bidrag och arbete, att företagen får bidrag om de anställer invandrare istället för svenskar och så vidare.
Manne Frisk säger att det finns en oerhörd skepsis bland SD-väljare, de litar inte på att makthavare talar sanning. Istället säger de sig vilja ”röra om i grytan”. Däremot blir de flesta väldigt arga om man börjar tala om SD som ett rasistiskt parti.
– De slår ifrån sig direkt, de vill inte vara rasister. Och de flesta SD-väljare ser sig nog inte som rasister heller, medan själva kärnan i partiet har en rasistisk agenda.

Vad ska ni i SP göra nu?
– Det är många som har hört av sig till oss och vill göra något, så vi ska dra igång arbetet nu och lära ut nätverkspolitik och ideologi. Det känns motiverande, vi har harvat på med ett antal medlemmar länge nu, på det här sättet kommer vi lite ifatt i avdelningen. Inget ont som inte har något gott med sig. Det ska bli kul att få upp ett motstånd mot högerpolitiken igen, säger Manne Frisk.

Katarina Wikström
katarina@intrenationalen.se

, , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.