Krasst och kul om två- samhetens norm

25 oktober 2010

Böcker, Kultur

Prins Charles känsla, Liv Strömquist, Galago (2010).
Liv Strömquist tillhör den absoluta eliten av nydanande svenska serietecknare. Hennes lättsamma sätt att kombinera politik och lärande – ja i betydelsen folkbildning! – med humor är unik. I en bildruta i sitt senaste seriealbum Prins Charles känsla benämner hon sig själv som ”charmigt vänsterextrem” och i intervjuer har hon kallat sig själv anarkist. Förutom det är hon förbannat rolig, det har hon redan bevisat med succéer som 100% fett och Einsteins fru, och Prins Charles känsla kommer inte göra någon besviken.

Här dissekerar hon ”vår tids religion”: den romantiska kärleken. Efter Liv Strömquists brutala genomgång av ”kärleksmyten” framstår det tillslut nästan absurt att två slumpvisa personer skulle mötas och binda upp sig till varandra i ett kärlekskontrakt för resten av livet, utan minsta tveksamhet eller snedsteg.
Dessutom skildras hur olika förhållningssätt män och kvinnor skolas in i att ha till äktenskapet (kvinnor: att längta, män: att vilja fly).

Men hon sticker inte heller under stol med att kärlek också kan göra ont i en skitrelation eller när man blivit lämnad. ”Sängen är en ensam glaciär, där fula grenar bitchslappar en i ansiktet”, skriver hon i ”Jag tänker på Whitney”, serien om Whitney Houston.
Utan tvekan är Liv Strömquist en engagerad feminist med stort intresse för historia och samhällsteori. Som en manisk samhällsstudent radar hon upp, citerar och refererar till forskning, främst kvinnliga sociologer med intressanta vinklar på fenomenet kärlek. Till exempel tar hon upp statsvetaren Anna G. Jonasdottír som menar att kärleksutbytet i heterosexuella förhållanden inte är jämlikt. Män tillägnar sig kvinnors resurser – omsorg och kärlek – utan att ge lika mycket tillbaka, på grund av en självuppoffrande moralprincip som finns riktad mot kvinnorna i vårt samhälle. Liv Strömquist illustrerar en kvinna som säger: ”Jag ser dig! Jag älskar dig!” och mannen svarar: ”Jag spelar ett strategispel på min dator.”

Som roligast blir det med Liv Strömquists egna ovetenskapliga betraktelser av det moderna parförhållandet. Hon konstaterar till exempel torrt att meningen ”Jag är inte kär i dig längre” som genom ett trollslag löser dig från ett mångårigt samarbete kring en rad praktiska saker, direkt och för alltid. Och om vänskap skulle ha samma strikta moraliska regler som ett kärleksförhållande, låter det såhär: ”Jag har träffat en ny vän på keramikkursen. Det här intresset för min nya vän är också ett tecken på att något är fel mellan oss. Hade vår vänskap varit perfekt hade jag inte behövt en ny vän. Så därför är det enda rätta att vi – mer eller mindre – slutar ses! Förutom eventuellt på en stel tacokväll en gång om året.”
Kort sagt, Prins Charles känsla är övertygande, sedelärande och mycket underhållande. En sådan bok man vill ge bort till alla sina vänner.

Katarina Wikström
katarina@internationalen.se

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.