Kaos när tio miljoner amerikaner ska vräkas

25 oktober 2010

Nyheter, Utrikes

”En bostadsbubbla av episka proportioner har lett till en epidemi av exekutiva aktioner. Situationen är mycket värre än ni tror.”
Förre nobelpristagaren i ekonomi, Paul Krugman, hör till dem som närmast baxnar inför vad som nu sker på den amerikanska bostadsmarknaden (International Herald Tribune 16 oktober).

Statsåklagare i alla USA:s femtio delstater har beordrat koordinerade undersökningar av amerikanska storbankers kaotiska – och möjligen olagliga – försäljningar av miljoner vräkta amerikaners hem.
Det var när den amerikanska bostadsbubblan sprack för två år sedan det visade sig att lånen delats upp, strimlats och omförpackats till nya typer av värdepapper som cirkulerar på de globala finansmarknaderna. Papper som rasade i värde när låntagarna inte längre kunde betala – och som smittade ned hela finanshandeln när ingen riktigt vet var de värdelösa strimlorna i de ompaketerade finansiella ”varorna” finns.
I lavinen av amerikanska vräkningar som inte tycks ha något slut visar det sig att bankernas utlåning packats om till sådan oigenkännlighet att även låntagarna slarvats bort. Eller snarare, bankerna har varit lika girigt kaotiska i sin utlåning som nu i vräkningar och exekutiva auktioner. Boende som redan amorterat sina lån har vräkts, andra krävs på återbetalning av lån de inte tagit. De finansinstitut som köpte upp lånen när det begav sig visar sig i flera fall inte ha hållit reda på ägarbevis till fastigheter de sedan utbjudit till försäljning.

En förklaring till det accelererande kaoset är proportionerna. I nuläget står, meddelar amerikansk press, 4,2 miljoner amerikanska bolåntagare inför hot om vräkning och exekutiv auktion. I slutet av 2012 beräknas 3,5 miljoner av dem ha förlorat sina hem. Det ska läggas till de 6,2 miljoner som redan gjort det sedan bolånebubblan brast. Sammanlagt kan alltså över tio miljoner amerikaner ha drivits från gård och grund om två år. Om vräkningarna tillåts fortsätta trots det juridiska kaoset.

Håkan Blomqvist
intis@internationalen.se

, , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.