Ingen seger för Dilma i första valomgången

18 oktober 2010

Nyheter, Utrikes

Presidentvalet i Brasilien blev inte den seger i första valomgången för Lulas presidentkandidat Dilma Rousseff som opinionsundersökningarna pekade mot. Men med 47 procent av rösterna tog hon en överlägsen förstaplats gentemot högerns José Serras 33 procent. Den stora överraskningen blev den förra miljöministern Marina Silva som med 19 procent gjorde ett oväntat starkt val.

Den andra valomgången i presidentvalet – mellan Dilma Rousseff och José Serra – hålls den 31 oktober. När nu dessa kandidater ska kråma sig inför de väljare som röstade på Marina Silva är det ett vämjeligt spektakel som spelas upp: eftersom Marina Silva är en känd evangelisk kristen och lockade många religiösa, särskilt bland de fattigaste brasilianarna, uppgraderar Dilma nu sitt motstånd mot aborter och för ”rätten till liv”.
Eftersom samma väljare tenderar att bo i de fattigare delstaterna drar nu José Serra en lans för ökat federalt stöd till dessa (något som han som guvernör i den rikaste delstaten Sao Paulo högljutt och ilsket bekämpat.
PT blev fortsatt största parti i det federala parlamentet men med något färre ledamöter. Det mest uppseendeväckande resultatet var nog annars att PT:s guvernörskandidat i delstaten Rio Grande do Sul, Tarso Genro, valdes redan i första omgången. Något mindre uppseendeväckande, men mycket betecknande för PT:s politiska förfall, var att oligarken och senatorn José Sarneys dotter Roseanna omvaldes som guvernör i ”familjeföretaget”, delstaten Maranhao, i första omgången. Med stöd av PT.
Vänsterns resultat
Det socialistiska partiet PSOL stod inför valet djupt splittrat och det var en knapp majoritet av partiet som ställde upp bakom dess presidentkandidat Plinio Arruda de Sampaio. PSOL:s och den enade vänsterns presidentkandidat i det förra presidentvalet, Heloisa Heléna, valde inte bara att ställa upp i valet till senaten i sin hemstat Alagoas, utan gav också offentligt stöd till de Grönas presidentkandidat Marina Silva. Splittringen inom PSOL blev också förevändningen för den mindre vänsterorganisationen PSTU att inte ställa upp i en gemensam kampanj utan i stället lansera sin egen kandidat José Maria. Förmodligen hoppades man att kunna utnyttja splittringen inom PSOL för att flytta fram sina positioner inom den socialistiska vänstern.
PSOL, som i det gamla parlamentet hade tre federala riksdagsmän och en senator, gick ur valet med ytterligare en senator och har nu två. Partiet gjorde ett starkt val i Rio de Janeiro och valde in en ytterligare riksdagsman. Men samtidigt tappade man sin riksdagsman från delstaten Rio Grande Do Sul, Luciana Genro, som knappt hamnade utanför. Heloisa Heléna, som länge sett ut att komfortabelt väljas som senator, hamnade oväntat på tredje plats och därmed utanför senaten.

Plinios kampanj
PSOL:s presidentkandidat, Plinio, är en 80-årig, närmast legendarisk, socialistisk förkämpe för Brasiliens fattiga och jordlösa. Han slängdes ut ur parlamentet vid militärkuppen 1964 och var med och grundade Arbetarpartiet, PT, 1980. Han lämnade PT för PSOL 2005.
Hans kampanj var – åtminstone för landets borgerliga media – ovanligt kraftfull därför att han i tv-debatter och intervjuer så klart angrep hela det kapitalistiska systemet. ”Den enda verkliga oppositionen” kallades han bland annat i tidningen Globo.
I valet fick Plinio knappt 900 000 röster, mindre än en procent – långt sämre än Heloisas nära 7 procent i valet 2006. Men detta måste ses mot bakgrund av splittringen inom partiet.
PSOL fick också 4 personer invalda i tre olika delstatsparlament.
PSTU:s kandidat José Maria, samlade 85 000 röster, ett resultat som till och med är sämre än det han gjorde vid Lulas segerval 2002, då han fick 200 000. Försöken att ändra på styrkeförhållandena inom den socialistiska vänstern blev ett svidande misslyckande för PSTU.
PSTU kunde inte heller välja vare sig federala eller delstatliga mandat.
Den tredje parten i den upplösta Vänsterfronten från valet 2006, kommunistpartiet PCB, fick 40 000 röster för sin presidentkandidat.

Göran Kärrman
intis@internationalen.se

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.