I Stockholm har hundratals miljoner redan försvunnit i avknoppningar

18 oktober 2010

Nyheter, Stockholm

Försäljningen av kommunal verksamhet till privata företag utan marknadsmässig ersättning är olagliga. Det har nu regeringsrätten slagit fast.

Sedan 2006 har den moderatdominerade majoriteten i Stockholms stad sålt ut, avknoppat, kommunala verksamheter till ett värde av hundratals miljoner kronor.
Ett exempel på hur den överföring av offentlig verksamhet till privata vinstintressen är när den moderatledda majoriteten i Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd 2007 beslutade att sälja ut två hemtjänster till Vantörs hemtjänst AB för 69 500 kronor. Åren innan gick verksamheten med miljonöverskott. Efter nio månader visade företaget en vinst på fyra miljoner.
Till Dagens Nyheter sade då ekonomie doktor Tomas Hjelström:
– På en öppen marknad hade företaget, försiktigt räknat, kostat 20 miljoner kronor.
Den politiska oppositionen i stadsdelsnämnden protesterade mot försäljningen men talade för döva öron. Detta fick Jonas Eklund, MP, ledamot i stadsdelsnämnden i fråga, att överklaga till bland annat regeringsrätten.
Nu har överklagan behandlats av rätten.
Som nu har slagit fast att försäljning av kommunal verksamhet till privata företag utan marknadsmässig ersättning är olaglig. Utförsäljningen strider mot kommunallagens förbud att gynna enskilda företag.
– Det som regeringsrätten slår fast är en självklarhet. Det var olagligt av Moderaterna att sälja stockholmarnas gemensamma egendom för under en procent av marknadsvärdet, säger Jonas Eklund i ett pressmeddelande från miljöpartiet.
– Nu måste Sten Nordin (moderat finansborgarråd) förklara hur stockholmarna ska få tillbaka sin olagligt försnillade egendom. Om Moderaterna inte reder ut detta gör jag en polisanmälan om trolöshet mot huvudman, säger Jonas Eklund.

Kjell Pettersson
kjell@internationalen.se

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.