Gruvans hjälte var ett av Pinochets offer

25 oktober 2010

Nyheter, Utrikes

Miljontals människor runt om i världen följde genom direkt sändning räddningsarbetet av de 33 chilenska gruvarbetarna som under två hela månader satt instängda 700 meter under jorden i staden Copiapo. Det skedde för cirka en vecka sedan. Tvåtusen journalister var på plats för att rapportera om den dramatiska räddningen; för medias potentater handlade det om att profitera på olyckan och dess offer. Det har skrivits spaltkilometer om dessa 33 gruvarbetares helvetiska öde.

Det finns dock en mindre känd sida i hela denna mediala dramaturgi. Gruvarbetarnas ledare Luis Urzúa, 31 år, var den förste att prata med omvärlden inifrån jorden och den siste som lämnade tunneln när alla 33 gruvarbetare räddades. Luis Urzúa betraktades av den amerikanska flygstyrelsen NASA som en naturlig ledare under den långa tiden som gruvarbetarna var instängda i gruvan. I den officiella pressen kallas han ”hjälte”. Det man inte känner till är att Luis Urzúa är en fighter som har haft ett mycket svårt liv.

Luis Urzúas far försvann under Pinochets militärdiktatur när Luis var nästan ett barn. Luis far var med i Kommunistpartiet. Samma sak hände med Luis Urzúas styvfar, med i Socialistpartiet, som mördades vid 32 års ålder. Den senare mördades av det som i Chile är känt som Caravana de la muerte (Dödens karavan). Caravana de la muerte bestod 1973 av ett gäng militära psykopater direkt underställda Pinochet och åkte i helikopter genom det långa landet. I varje stad där karavanen stannade besökte galningarna fängelser och andra ställen som fylldes med diktaturens politiska fångar.

Generalerna bestämde då helt godtyckligt att man skulle mörda ett antal fångar på varje ställe. För dödandets skull. Kropparna släpades sedan bort och begravdes namnlösa på en kyrkogård i norra Chile för att kort därefter försvinna för alltid från kyrkogården.
Att ”hjälten” Luis Urzúa är ett av diktaturens många offer kablades inte ut, det är ingenting man tjänar pengar på.

Alex Fuentes
intis@internationalen.se

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.