Den vänster som stöder talibanerna är kortsynt, säger författaren Nawal El Saadawi

19 oktober 2010

Nyheter

Den egyptiska författaren Nawal El Saadawi har inspirerat kvinnor över hela världen, särskilt inom den muslimska världen, genom sina böcker och sin modiga kamp mot mörkmännen. Hon har utsatts för dödshot, blivit avskedad av de egyptiska myndigheterna, suttit i fängelse, fått sina böcker förbjudna, tvingats i exil men fortsätter att tala högt och ljudligt om kvinnors rättigheter och om socialism. Sahar Saba har talat med henne.

Usama bin Ladins aktion för nio år sedan blev genast populär över hela den muslimska världen. Har den muslimska/arabiska världen vunnit eller förlorat på 11 september, enligt din bedömning?
– Nio år efteråt har ingen dragit nytta av 11 september, utom de globala och lokala makthavare som startade det koloniala oljekriget och utlöst religiösa konflikter i den arabiska regionen.

Det finns fortfarande en livaktig myt om att USA själv låg bakom 11 september. Idag förnekar många muslimer privat att Usama bin Ladin ens existerar. Vad säger du?
– Det finns många myter, global och lokal politik bygger på lögner, men sanningen kommer fram förr eller senare.

Attacken mot Ground Zero hyllades på många håll i den muslimska världen. Usama blev idol. Har inställningen till fundamentalister inom den muslimska världen och arabvärlden ändrats nio år senare?
– Befolkningen i våra länder är utleda på religiösa fundamentalister, judiska, kristna, muslimska eller andra. Den växande fattigdomen tvingar folk att mer tänka på bröd än på religion. Men de är rädda för angrepp från religiösa-politiska krafter som arbetar tillsammans med regeringar både lokalt och internationellt.

Efter 11 september har medborgerliga rättigheter kringskurits i USA. I Europa övervakas befolkningen allt hårdare. De västerländska samhällena blir alltmer Orwell-samhällen där Storebror bevakar dig hela tiden. Vad har du för kommentar?
– Ja, attacken ledde till att folken i Väst och Öst förlorade många medborgerliga rättigheter, Storebror vakar hela tiden och är beredd till attack hela tiden. Vi lever i den nykoloniala, postmoderna tiden, präglad av militärt tänkande och slavliknande förhållanden.

Skälet till Afghanistankriget var att man ville gripa Usama och få bort talibanerna eftersom de skyddade terrorister? Hur berättigat är detta krig nu?
– Kriget i Afghanistan är bara ett nykolonialt krig i ekonomiskt syfte, liksom övriga oljekrig som använder sig av religion i striderna.

Det finns en tendens, särskilt inom vänstern i Väst, att stödja talibanerna bara för att de kämpar mot USA. Afghanska kvinnor ser inte talibanerna som befriare. Vad säger du om att beskriva talibanerna som befriare?
– Talibaner som bin Ladin och andra religiösa fundamentalismer är USA-produkter, de dödar inte bara kvinnor, de dödar tänkandet hos alla män och kvinnor i guds namn. De splittrar människorna efter religionsgränser, de arbetar mot folket, inte med dem.
– Den så kallade vänstern i Väst eller Öst som stöder talibanerna för att kämpa mot USA är kortsynta.
– Kvinnorna i våra länder slits mellan alla dessa politiska grupper, vänster, höger och andra.

Sahar Saba
Översättning från engelska Gunvor Karlström

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.