Bryssel: Europafacken i väldig demonstration mot nedskärningar

04 oktober 2010

Nyheter

Belgiska arbetare marscherade, tillsammans med franska, engelska, tyska, italienska, spanska arbetare. Även delegationer från praktiskt taget alla länder i Europa var med: Grekland, Rumänien, Bulgarien, Polen, Slovenien och Tjeckien…

Det blev ett mäktigt nej till Europas styrande. Mer än 100 000 demonstranter från hela Europa tågade i Bryssel mellan Sydstationen och Place Schuman där EU håller hov. Som vanligt i Bryssel var det ingen tyst promenad. Slagord och smällare turades om att väcka dem som inte redan visste att det protesterades. Stämningen var alltså i topp.
Här fanns ingen misstro mot utlänningar. Alla gick tillsammans i en bred folklig demonstration som konkret visar att tillsammans över alla gränser går det att säga nej till nedskärningar, privatiseringar och arbetslöshet.
I massan av demonstranter syntes mer än 10 000 franska arbetare. Där gick också flera tusen medlemmar från de tyska fackföreningarna. Hundratals engelska arbetare hade tagit sig över kanalen. De italienska och spanska fackföreningarna deltog med stora delegationer.
Där syntes också ett hundratal rumäner och lika många greker. Tillsammans med symboliska delegationer från Bulgarien, Polen, Slovenien och Tjeckien fanns det arbetare från så gott som alla länder i Europa närvarande.

I går anlände ett tiotal spanska demonstranter till Bryssel. Inte med flyg och inte med bil eller tåg. Utan till fots. Från Zaragoza till Bryssel. De startade sin protestmarsch den 14 augusti och via Frankrike anlände de till södra Belgien i söndags och till Bryssel i går. I dag deltog de i den jättedemonstration som Europas fackförbund organiserar i protest mot de svidande sparpaket som makthavarna vill tvinga på kontinentens befolkningar.
– Vi marscherar mot marknadens diktatur och regeringarna i dess tjänst. Mot den pessimism den ingjuter i oss och mot kapitalismens förödelse. En annorlunda ekonomi är möjlig, baserad på en omfördelning av rikedomarna, på arbete åt alla, rätten till god vård, till utbildning och bostad utan att invandrarna ska betala krisen.
Så börjar det upprop som de outtröttligt spritt utefter den 1 700 kilometer långa marschvägen.
Deltagarna i marshen tillhör fackliga och radikala organisationer i Spanien. Det är medlemmar från facken CGT, CCOO och CNT samt från vänsterpartierna Izquierda Anticapitalista och Izquierda Unida.
– Vi marscherar mot exploateringen av de arbetande, mot nedrustningen och privatiseringen av den offentliga sektorn i Europa. Vi går till Europaparlamentet för att göra våra krav hörda – vi vill bygga ett arbetarnas och medborgarnas Europa.

Av alla Europas fackförbund är det bara LO som lyser med sin totala frånvaro. Wanja Lundby-Wedin är ordförande i Europeiska fackförbundens federation men anser tydligen att demonstrationen i Bryssel inte berör LO:s medlemmar. Till LO-tidningen sa Lundby-Wedin:
– Det är svårt att planera för en demonstration tio dagar efter ett val. Om vi hade fått en regering som var beredd att göra mycket mer på välfärdens område hade det känts väldigt konstigt.

Text och bild Benny Åsman

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.