Bonusmiljarderna rullar på i USA

25 oktober 2010

Nyheter, Utrikes

Bonusskandalerna fortsätter i USA. Ersättningar för börsmäklare och övriga finansvalpar förväntas i år landa på 942 miljarder kronor.

För ett par år sedan gick Lehman Brothers in i väggen. Inte bara de utan en rad olika börsjättar gick in i väggen efter åratal av vildsint spekulationsekonomi.
Den amerikanska staten gick in med enorma belopp för att sopa ihop resterna och rädda de kraschade finanskoncernerna.
USA:s arbetare och låginkomsttagare tvingades betala det nyliberala sammanbrottet. Två år efter kraschen kommer i stort sett dagligen nya rapporter om allt högre arbetslöshet, nya rekordnivåer i bostadsutmätningar, fler och fler fattiga och stigande inflation.
Trettiotalsdepressionens soppkök är tillbaka, och på Wall Street på Manhattan rullar det på som om inget har hänt. Champagnekorkarna har börjat smälla igen.
Enligt en undersökning som Wall Street Journal gjort kommer ersättningarna till finansvalparna att landa på 144 miljarder dollar, vilket motsvarar 942 miljarder kronor. Detta från att under 2009 ha uppgått till 139 miljarder dollar.
Summan på bonusnivån överstiger 2007, då bland annat Lehman Brothers inte spekulerats groggy med cirka 9 miljarder dollar.
– Var är skammen? Var är ödmjukheten? De flesta av de här företagen skulle inte ens existera om det inte vore för räddningspaketen från amerikanska regeringen, kommenterar Jim Cramer, ledare för ekonomiprogrammet Mad Money.
Finansfurstarnas försvarslinje känns väl igen från de svenska stordirektörernas styrelserum och mäklarmobben, nämligen att bonusarna är nödvändiga för att företagen ska kunna behålla vad de väljer att kalla den bästa ”kompetensen”.

Kjell Pettersson
kjell@internationalen.se

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.