Valspecial: Inte fyra år till med TJUVARNA

13 september 2010

Analys, Inrikes, Nyheter

De rika äger allt: Saker måste kallas vid sitt rätta namn. Vad säger man om politiker som under fyra år systematiskt har flyttat pengar från låginkomsttagarnas, de arbetslösa, sjukas och pensionerades fickor till höginkomsttagares bankkonton? Varje krona i skattesänkning och ”jobbskatteavdrag” som landat i de bättres ställdas plånböcker har berövats de sämre ställda genom nedskärningar i a-kassan, utförsäkringen av sjuka och minskade pensioner.

Sverige i september 2010: ett frälse för de välbeställda. Ett ojämlikt land där skillnaderna mellan elit och vanligt folk blir allt större.
23 146 personer har skyfflats över från sjukförsäkringen till en så kallad arbetslivsintroduktion. 451 av dem har fått ett vanligt jobb. Samtidigt som de siffrorna kom ut, meddelades i slutet av juli att Fredrik Reinfeldt fått sin lön höjd med 5 000 kronor till 140 000 kronor i månaden. Övriga statsråd fick en höjning med 4 000 kronor och tjänar nu 112 000 kronor. Mycket bra betalt för att låta över 400 000 gå arbetslösa.
I våras var det avtalsrörelse. Medlemmarna i IF Metall har under krisåren fått betala ett högt pris för kapitalismens kris. Massavskedanden var en del av industriarbetarnas vardag under 2008 och 2009. Som extra påbröd till detta slöt ledningen för IF Metall ett avtal som inte kommer att garantera över 300 000 medlemmars reallöner i år.
Samtidigt visar en kartläggning av Dagens Industri, med rubriken ”Krisens vinnare”, att de verkställande direktörernas löner under 2009 ökade med 9 procent. I toppen låg Ericssons dåvarande vd Carl-Henrik Svanberg som under 2009 fick 43 miljoner i lön, varav drygt 15 miljoner i fast lön, 7 miljoner kronor i rörlig lön, och resten i ersättningar.
Ett av de företag som under krisen avskedade arbetare var Electrolux. Som tack för det belönades Hans Stråberg med 9,5 miljoner kronor i olika rörliga ersättningar.
I en helt annan värld lever de mest utsatta. Under 2009 ökade antalet hushåll som fick socialbidrag – i dag heter det ekonomiskt bistånd – med 17 procent jämfört med 2008. Totalt fick 237 000 hushåll socialbidrag förra året.
Fakta ger vid handen att två procent av svenska folket äger över 460 miljarder i skattepliktig förmögenhet. Två procent som äger och kontrollerar i stort sett alla förmögenheter i samhället.
Två procent motsvarar 90 000 familjer. 90 000 familjer i en befolkning på nio miljoner människor.
Efter massavskedanden och en krispolitik där arbetare, låginkomsttagare tagit alla stötar talar nu affärstidningarna om ett nytt rekordår på börsen.

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.