Unga och fattiga inte med i a-kassan

20 september 2010

Nyheter

– Låginkomsttagarna stod för så mycket som 60 procent av a-kassornas totala medlemsförlust under 2007 och 2008.
Det konstaterar Anders Kjellborg, docent vid Lunds Universitet.

I slutet av 2006, några månader efter alliansens valseger, stod knappt 790 000 utanför a-kassan.
Från årsskiftet 2007 gällde högerregeringens beslut om att göra a-kasseavgiften dyrare för den enskilde samtidigt som kraven höjdes.
Resultatet lät inte vänta på sig.
I juni i år stod var tredje person utanför a-kassan, vilket motsvarar 1,6 miljoner av arbetskraften. Som alltså står helt utan skydd vid arbetslöshet.
Systemet var så utformat att de fack med lägst arbetslöshet kunde behålla avgiften till a-kassan på en relativt låg nivå. Exempelvis var avgiften den 1 september för lärarna och akademikerna 90 kronor. För LO-förbund med hög arbetslöshet kan avgiften ligga på mellan 300 och 400 kronor i månaden.
Inte helt oväntat var det de med lägst inkomster och därmed minsta ekonomiska möjligheter att vara kvar i a-kassan som antingen lämnade eller inte valde att gå med ifall de hade turen att få ett jobb.
Anders Kjellborg, docent vid Lunds Universitet, har skrivit en rapport, ”Vilka hoppade av a-kassan eller avstod att gå med?”
Bland dem som inte gått med är det många ungdomar, till exempel inom hotell- och restaurangbranschen, konstaterar Anders Kjellborg.
– Låginkomsttagarna stod för så mycket som 60 procent av a-kassornas totala medlemsförlust under 2007 och 2008, säger Anders Kjellborg till www.lotidningen.se
Definitionen på en låginkomsttagare är enligt samma tidning en som tjänar under 20 000 kronor i månaden.
Lämnade a-kassan under 2007 och 2008 gjorde i första hand yngre personer. Hela 40 procent av dem som lämnade var mellan 16 och 34 år.
Av rapporten framgår också att det är LO-förbundens medlemmar som i första hand lämnat a-kassorna. Mellan 2007 och 2009 förlorade LO-förbundens a-kassor 14 procent av medlemmarna. Motsvarande antal inom tjänstemannaförbunden var 7 procent.

Kjell Pettersson
kjell@internationalen.se

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.