SP-Göteborg: “Korruptionsbubblan beror på marknadsanpassningen”

18 september 2010

Göteborg, Inrikes, Nyheter

I Göteborg rasar en korruptionsskandal, som avslöjats av Uppdrag Granskning, där politiska toppar i kommunen är inblandade i en muthärva med byggföretag.

– Det finns en grundläggande orsak som sällan berörs, nämligen marknadsanpassningen av politiken, hävdar Lars Henriksson som är bilarbetare och förstanamn på Socialistiska Partiets lista i kommunvalet

Det är i en debattartikel i tidningen ETC-Göteborg som Henriksson kommenterar muthärvan. “När den offentliga verksamheten närmar sig affärsvärlden hamnar den längre bort från medborgarnas demokratiska kontroll. Då ökar risken för korruption och oegentligheter”, skriver Henriksson bland annat.

“Skall sådana konspirationer förhindras duger inga etikkurser eller tipsartelefoner”, fortsätter han. “Det gäller helt enkelt att se till att sådana frestande tillfällen blir så få som möjligt i den kommunala verksamheten och att de lätt kan upptäckas”, skriver Henriksson som pekar ut en möjlig lösning:

“Då krävs det att vi vänder kursen, att vi tar tillbaka och utvidgar makt och inflytande över det som är vårt. Färre bolag, mindre tjänstemannavälde och ett slut på marknadsanpassningen i den gemensamma sektorn. Och i stället mer insyn, öppenhet och folklig kontroll.
Ty, för varje ny del av verksamheten som släpps iväg på marknaden ökar risken att ännu en stinkande korruptionbubbla brister och förpestar staden.”

Hela debattartikeln finns på:

http://www.goteborg.etc.se/31839/-korruptionbubbla-foerpestar-staden-/

Björn Rönnblad

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.