Jan-Olov Carlsson (SP): ”Nu gäller det att kämpa”

25 september 2010

Nyheter, Politik

Jan-Olov Carlsson från Socialistiska partiet ställde upp för Vänsterpartiet i Umeås kommunalval. Han är också vice ordförande i IF Metallklubben på Volvo Umeverken.

Han skräder inte orden dagen efter att valresultatet presenterats:
– Det här är som att vakna upp i en mardröm, i en fruktansvärd situation. Det är som en örfil i ansiktet på hela den svenska arbetarklassen.
Jan-Olov Carlsson ser också hur landet dras isär: rösterna är röda i norr, blå längre ner med inslag av brunt i längst ner i söder, vilket leder till stora sprickor.
– Det är också ett underbetyg till fackföreningsrörelsen. Med den massarbetslöshet som råder borde det vara omöjligt för en borgerlig regering att bli omvald.

Vilka är orsakerna till det här valresultatet?
– Mer än någonsin visar det borgerliga medias dominans och deras makt att få fram politiska känslor och psykologi. Sahlins ”hopplösa underläge” och ständiga diagram som understödjer stödet för alliansen. Fokus på sakfrågor in i det sista. Inte förrän på slutet blev diskussionerna ideologiska men då var uppförsbacken alldeles för stor. Det är en märklig svängning som skett sedan i våras då stödet för Alliansen var mycket lågt. Där har vi psykologi från borgerlig media som hjälpt till.

Kan vi lära något för framtiden?
– En slutsats vi kan dra är att borgerliga partier är bättre på att bedriva borgerlig politik. Sahlins kritik mot privatiseringar är egentligen kritik av en politik hon själv varit med och att bedriva. Politiken måste inte riktas in på storstädernas medelklassväljare, och de måste inte nödvändigtvis vara moderater. Vi måste vrida politiken till någonting helt annat.

Jan-Olov Carlsson tycker att det viktigaste just nu är att inte lyssna till dem som säger att vi ska vänta i fyra år till. Nu gäller det att kämpa, menar han.
– Om det blir försämringar i LAS till exempel så måste facket reagera direkt. Vi ska ha politiska strejker. Förra perioden försökte vårt fack att kämpa mot det här, men vi blev totalt nedtystade av facket centralt. Egentligen hoppas jag ju på nyval. Men vi kan inte vänta nu. Nu är det utomparlamentarisk kamp som gäller.

KW

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.