Frankrike, Sverige, Tyskland, Danmark utvisar EU-medborgare: romer

06 september 2010

Nyheter, Utrikes

Romer har utvisats från Sverige och Danmark den senaste tiden. Många av fallen var enligt media i strid med EU:s regler som säger att EU-medborgare kan stanna i ett medlemsland i tre månader. Men det är utvisningarna från Frankrike som har väckt mest uppseende.

Vatikanen protesterar. EU bevakar frågan. FN uppmanar Frankrike att undvika kollektiva utvisningar av romer. Men i Frankrike protesterar vänstern, kyrkorna och antirasistiska människorättsorganisationer mot utvisningarna.
Mer än hundra läger har rivits och många hundra romer har utvisats ”frivilligt”, enligt franske migrationsministern Eric Besson. Resandefolket som oftast är franska medborgare åker med på samma räkning, trakasseras och jagas bort från bostäder.
Utrikesministern Bernard Kouchner har förklarat att han funderat på att avgå i samband med utvisningarna, men att det ”skulle vara detsamma som desertering”.
Kouchner var med och bildade Läkare utan gränser, och har tidigare suttit i vänsterregeringar i Frankrike.
Men i radiokanalen France Inter påpekar premiärminister François Fillon: ”Bernard Kouchner har alls inte avgått, tvärtom talade han fredags till ambassadörerna och försvarade regeringens politik, och särskilt irriterade han sig på dem som uttryckte sig oacceptabelt och jämförde romernas frivilliga återvändande med nazisternas deporteringar.”
300 läger ska rivas enligt president Sarkozy. Han beskylls nu för att söka stöd inom extremhögern, eftersom hans popularitet sjunker allt mer. Enligt en färsk opinionsundersökning skulle han förlora i ett presidentval mot flera kandidater, bland annat socialistpartiets Martine Aubry.

Motstånd finns
Det franska NPA, Nouveau Parti Anticapitaliste, fördömer med kraft ”denna hatets politik, denna förföljelse mot resandefolket, som nästan alla är franska medborgare och mot romerna som har rätt att röra sig fritt inom EU”.
”Utvisningar av romer 14 augusti handlar om en motbjudande politisk operation som stinker rasdiskriminering. Den använder romerna och resandefolket för att försöka vända uppmärksamheten från skandalaffärerna kring E Woerth och familjen Bettencourt och pensionsreformerna som ska upp i nationalförsamlingen 7 september”, skriver partiet. Men NPA berättar också om en början till solidaritet med romer och resande, och om motstånd., bland annat i Montreuil där ett solidaritetsnätverk har skapats kring 70 utvisade familjer.

Gunvor Karlström
gunvor@internationalen.se

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.