En miljon offentliganställda i Sydafrika strejkar

06 september 2010

Nyheter, Utrikes

Cirka en miljon offentliganställda i Sydafrika har strejkat i nära tre veckor. Den största fackliga centralorganisationen Cosatu utlovade förra veckan en dags generalstrejk torsdag denna vecka för att sätta kraft bakom strejken. Internationalen går i press innan utfallet av de nya förhandlingarna med regeringen står klart.

Bland annat sjuksköterskor och lärare har strejkat, och regeringen befinner sig under stark press. President Jacob Zuma kom nyss tillbaka från en resa till Kina och beordrade genast sina ministrar att sätta igång med förhandlingar och få slut på strejken.
Ett nytt och något högre bud har lagts, från 7 procent till 7,5 procent. Facken kräver 8,6 procent. Fackmedlemmarna ska rösta om budet. Det har förekommit signaler om att budet kan komma att antas, men i tisdags sa lärarnas fack, det största offentligfacket, att medlemmarna troligen skulle säga nej till det nya budet.
Cosatus generalsekreterare Zwelinzima Vavi talade vid ett stort möte i Johannesburg förra torsdagen och utlovade då en bred stödstrejk torsdag denna vecka om regeringen inte går med på fackets krav. Samtidigt tågade de strejkande i flera av landets största städer, demonstrationer som riktade sig mot regeringen och president Zuma.
Det finns inte pengar till så höga löneökningar, hävdar regeringen. Med en arbetslöshet på officiellt 25 procent blir det inga pengar över att skapa nya arbeten, enligt ministrarna.
Det styrande partiet ANC har kommit på kant med sin nära allierade Cosatu, som var drivande i kampanjen ”Zuma som president” för ett par år sedan. Inom Cosatu förekommer också hårdare krav på Zuma och ANC-regeringen, till exempel på att bekämpa korruptionen och införa en nationell sjukförsäkring.
Också ANC:s ungdomsförbund har kommit med radikala krav, bland annat på att nationalisera gruvindustrin och skynda på med fördelningen av jord ägd av vita till den svarta majoriteten.
Vissa kommentatorer anser att strejken kan innebära en avgörande politisk kris för Zuma, som siktar på en ny period som president vid nästa val.

Gunvor Karlström
gunvor@internationalen.se

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.