Dror Feiler: ”Finns inga riktiga alternativ”

25 september 2010

Intervju, Nyheter, Stockholm

Dror Feiler som ställde upp för Vänsterpartiet är mycket besviken med valresultatet, men är redan i full gång med förberedelserna för den stora dagen efter-demonstrationen på Sergels torg.

Vad är innebörden av valresultatet?
– Exakt vad det innebär vet vi inte ännu, men man kan konstatera att vi har ett turbulent politiskt klimat. Alliansen har sagt att de inte ska arbeta tillsammans med SD och det är glädjande. Frågan är bara hur länge de orkar stå emot. En annan fråga är vad som kommear hända med MP, kommer de stå emot Moderaternas inbjudan? Det finns positiva krafter inom partiet, men hur mycket är bara ett spel? Ingen av oss är van vid en sådan här situation så det är svårt att bedöma innebörden av den. Men det är en jobbig situation.

Varför blev det såhär?
– Personligen tolkar jag orsaken till valresultatet som att det inte finns några riktiga alternativ. Socialdemokraterna försökte göra två saker samtidigt: de bildar regering med Vänster- och Miljöpartiet, samtidigt som de går åt höger med sin egen politik. Det alienerar högerväljarna, budskapet blir oklart. Dessutom fattas systemkritiken helt. Så här är det i Sverige nu: vänstern tittar åt höger, högern tittar åt vänster och svensken gnisslar tänder, knyter näven i fickan och röstar på SD istället. Bara 5,6 procent, så de är inte så många, men ändå.

Vilka slutsatser kan vi dra för framtiden?
– Vi måste ha ett ideologiskt alternativ och propagera klart och tydligt för det. Det kommer att ha en effekt även på Socialdemokraterna. Även LO-tidningen skriver nu att det är fel av sossarna att gå mer åt höger. Vi måste befria oss från ytliga skattefrågor och presentera ett rejält alternativ som påverkar från grunden.

Vad kan vi göra nu?
– Redan ikväll (dagen efter valet) ska vi demonstrera på Sergels torg i Stockholm, ”Get together för jämlikhet”. Parollen ska vara och vi ska klistra ”Ta upp kampen – stoppa rasismen” över alla ansikten på alliansens valaffischer. Valet är över, så ingen kan beskylla oss för att inte respektera demokratin. Än en gång ska vi påminna om att demokrati utövas varje dag, inte bara vart fjärde år, något jag tjatat om under hela valkampanjen. Vi måste skapa koalitioner och fronter mot dem som ska representera oss men som sviker oss gång på gång.

KW

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.