Aron Etzler, chefredaktör för Flamman: ”Den som rycker på axlarna gör ett stort misstag”

23 september 2010

Intervju, Nyheter

– Jag kan inte minnas ett värre valresultat, det är väldigt allvarligt! Alla med hjärta och hjärna till vänster måste inse detta. Vi har inte längre råd med att tänka att den verkliga kampen pågår någon annanstans och att frågan om regeringsmakten inte har betydelse.

– Borgarna har gjort exakt vad de planerade från 2006. De har bit för bit förändrat förutsättningarna och människors värderingar. Jag vill inte ägna mig åt spekulationer om någon dödsstöt. Men allt hänger på hur vi i vänstern reagerar nu. Den som rycker på axlarna gör ett stort misstag.
Aron Etzler, chefredaktör på Flamman, samlar ihop sig till en summering. Det alltmer obönhörliga valresultatet växer fram på storbildsskärmarna i bakgrunden.
– Moderaterna har varit oerhört skickliga på att sätta agendan i årets val. Hade vi haft en debatt om arbetslöshet och utanförskap skulle resultatet kunnat bli ett annat. Istället fick vi en amerikaniserad valrörelse som handlade om Reinfeldt eller Mona Sahlin och där Mona Sahlin i media stämplades som så otroligt dålig.
– Det var närmast chockartat. Här har vi en statsminister som ansvarat för den värsta arbetslösheten i modern tid och en utrikesminister som internationellt anklagas för folkrättsbrott… Men det var Mona Sahlins gamla kontokort som pressen tyckte var upprörande. Vilket haveri för svensk politisk journalistik!
Aron Etzler understryker att han inte vill ”skylla på media” som enkel förklaring till nederlaget, men menar att oppositionen begick allvarliga misstag inför den borgerliga hegemonin.
– När smutskastningen och karaktärsmordet på Mona Sahlin väl hade inletts fanns det ingen chans att försöka prata om annat. Precis som i amerikanska valrörelser måste man då bemöta kampanjerna kraftfullt.
Samtidigt fanns, menar Etzler, svagheter i det rödgröna alternativet. Socialdemokraternas jobbpolitik har varit alldeles för svag. Det som borde ha varit de rödgrönas starkaste kort, arbetslösheten, ställdes inte i centrum. På så sätt upprepades samma misstag som 2006. Likaså slog försiktigheten kring statens finanser och löftena att inte höja skatten tillbaka. Till slut kunde ju Fredrik Reinfeldt säga, ”men ni ändrar ju ingenting vad gäller jobbskatteavdraget, vad klagar ni på?”
Ändå uppfattar Aron Etzler inte samarbetet med Socialdemokraterna som en black om foten.
– Man kan förstås ifrågasätta om det var bra att gå till val tillsammans, men pressen från bland annat media var enorm att det skulle finnas två block. Nu tror jag att Vänsterpartiet hade minst vånda med det samarbetet. En del inom socialdemokraterna kommer säkert att skylla tillbakagången på umgänget med Vänsterpartiet. Men de kommer att få mothugg. Det finns många inom fackföreningsrörelsen som är frustrerade över att man inte var mer offensiv nu när svensk arbetsmarknad håller på att förändras i grunden, när hela systemet med sjukförsäkringar och a-kassa är i svajning.
För Vänsterpartiets del ser han kampanjen som den bästa sedan 1998.
– Äntligen lade vi krutet på en fråga, vinsterna i välfärden, och inte ett helt smörgåsbord. Och Lars Ohly var stundtals strålande. Jag är faktiskt mycket förvånad över att det inte har gått bättre, valresultatet är en stor besvikelse.

Håkan Blomqvist

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.