Andreas Malm, klimatdebattör och medlem i SP: ”Allt måste byggas upp igen”

24 september 2010

Inrikes, Intervju, Nyheter

Hur tolkar du valet i stort?
– Som ännu ett intyg på klassmedvetandets historiska erosion i västra Europa – till sist även i Sverige, där ju arbetarklassens tillhörighet till Socialdemokraterna varat längre än i de flesta andra länder. Det arbetarrörelsen har byggt upp i mer än ett århundrade ligger i spillror. Allt måste byggas upp igen.

Hur ser du på Sverigedemokraternas framgång?
– En katastrof, naturligtvis. Sveriges muslimer kommer nu att utsättas för de mest vansinniga attacker inifrån riksdagen. Det är svårt att överskatta hur SD:s succé kommer att förgifta samhällskroppen – enda möjligheten är att organisera ett aktivt antifascistiskt motgift som slår ut vansinnet på alla fronter. Men det är en gigantisk uppgift.

Vad är orsaken till sossarnas bakslag?
– Socialdemokratin är inte längre en rörelse, i 1900-talets bemärkelse. Partiets stabila klassbas har under ett par decennier successivt alienerats från ledningen, sipprat ut och försvunnit i ett politiskt vakuum. Allt snack om att alliansen med Vänsterpartiet skulle vara roten till bakslaget är patetiskt historielöst: det är genom sin långa seglats bort från tanken på en klass i rörelse som Socialdemokraterna förlorat sin relevans. På sätt och vis tog 1900-talet slut nu.

Hur ser du på framtiden?
– Klockan ett på valnatten gick strömmen i mitt bostadsområde. Ungefär så känns det inför framtiden: kompakt mörker. Apokalypsen har många nyanser av svart, varav den accelererande uppvärmningen och den lika självförstärkande fascistiseringen är två. I detta läge gäller det att anamma vad Benjamin kallade revolutionär melankoli, eller gotisk marxism: i mörkret blir den glödvita revolutionära handlingen enda möjliga utväg.

Vad behöver göras nu?
– Allt.

Liza Ahnland
liza@internationalen.se

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.