10 000 mot rasism

22 september 2010

Nyheter, Stockholm

Måndagens uppmärksammade demonstration i Stockholm mot Sverigedemokraterna (SD), som hölls på Sergels torg och sedan tågade mot Riksdagshuset, samlade enligt polisens försiktiga uppskattning cirka 10 000 personer. Troligen var det ännu fler eftersom över 9 300 personer, på mindre än ett dygn, anmälde på det sociala mediet Facebook att de skulle delta.

Initiativet till manifestationen togs av 17-åriga Felicia Margineanu från Sollentuna, som på Facebook utlyste evenemanget under namnet ”Get together för jämlikhet”. Talkörerna var bland annat ”Yalla yalla, Sverige för alla / Vi vill se SD falla” och ”Inga rasister i våran riksdag”. På Sergels torg hördes flera unga talare, bl. a. Hinda Talal från Svenska muslimer för fred och rättvisa, men också kampveteranen Dror Feiler, som kandiderade för Vänsterpartiet i valet.
Både Dror Feiler och en ung talare med latinamerikanskt påbrå, som presenterade sig som Alvaro, framhöll hur segregation och klassklyftor banat vägen för SD:s framgångar. En ny demonstration på Sergels torg utlystes till måndagen den 4 oktober kl 17.00. Även denna annonseras på Facebook, under namnet ”Tillsammans är vi starka! Protest mot rasism i första riksdagsmötet”. Facebook fungerar också som en arena för att utvärdera och utbyta erfarenheter om kampen. Bland annat påpekas nu att det enstaka anti-skånska plakat, som syntes på Sergels torg, inte hör hemma i rörelsen i fortsättningen. Skånes antirasister för en hård kamp för att bekämpa intoleransen i sin region, och en likartad demonstration mot SD samma kväll på Möllevångstorget i Malmö samlade, enligt Kvällsposten, 2 000 personer. I Göteborg samlades cirka 5 000 personer på Götaplatsen trots ösregn.

David Munck

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.