Vakter sköt ihjäl gruvarbetare i Sydafrika

23 augusti 2010

Nyheter, Utrikes

Minst fyra döda gruvarbetare har återfunnits i en gruva i Sydafrika. Enligt rapporter i media ska arbetarna ha skjutits av säkerhetsvakter från gruvbolaget Aurora.
Den fackliga centralorganisationen Cosatu och gruvfacket NUM kräver att dödsskjutningarna genast utreds.

Gruvan ägs av Khulubuse Zuma, brorson till president Jacob Zuma, och Zondwa Mandela, barnbarn till förre presidenten Nelson Mandela.
De är respektive ordförande och VD i Aurora Empowerment System, ett gruvbolag som nyligen gjorde sig känt för att inte betala ut löner till arbetarna och att inte ta hand om gruvavfallet.
Reportrar från lokaltidningen The Sowetan gick in i gruvan förra veckan efter att fått tips om att tjugo personer skjutits ihjäl. De fann fyra döda kroppar inne i gruvan. Bolaget hävdar att männen var ”olagliga” gruvarbetare som var i gruvan för att stjäla samt att bolaget var i sin fulla rätt att skjuta för att försvara sina tillgångar.
En talesperson för ANC, Jackson Mthembu, sade att ”partiet fördömer mycket starkt det meningslösa dödandet av illegala gruvarbetare i Auroragruvan”.
Gruvfacket NUM sade att facket ansåg att händelsen hängde ihop med att bolaget inte betalade ut löner. NUM vill ha en omedelbar utredning av händelsen, samt om det verkligen handlade om ”olagliga” gruvarbetare.
NUM säger också: ”I mer än tio månader har gruvarbetarna i Aurora fått betalt i småsummor då och då”, och kräver att staten ingriper i gruvbolagets usla hanterande av gruvan.
Gunvor Karlström
gunvor@internationalen.se

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.