USA:s militärövning i Norrbotten väcker protester

09 augusti 2010

Nyheter, Umeå

Det antimilitaristiska nätverket Ofog protesterar ihärdigt mot USA:s militära övningar i Norrbotten som pågår just nu. Fem aktivister greps i början av veckan efter att ha tagit sig in på militärt område.
– Vi vill uppmärksamma och protestera mot det som sker, säger Alvine Andersson från Ofog. USA släpper bomber över Luleå och de flesta vet inte ens om det.

Relativt okommenterat i de stora tidningarna utför det amerikanska flygvapnet just nu militära övningar i Norrbotten. Övningar som bland annat tros innefatta bombfällning, men ingen information finns att tillgå, sekretessen är stor.
– Vi vet inte säkert om de kommer att fälla bomber, allt är belagt med sekretess. Men de flyger med F16-plan som är stridsplan som används i flygräder med bombningar. Och Vidsel, området de tränar över, är anpassat för den typen av övningar, säger Alvine Andersson, aktivist i Nätverket Ofog.
Delvis kan hemlighetsmakeriet bero på just rädslan för protester av det slaget det antimilitaristiska nätverket Ofog utför. USA som för tillfället är inblandade i två krig har efter ett svenskt regeringsbeslut fått tillstånd att utnyttja övningsområdet Vidsel för sina övningar. Sammanlagt är det 20 bombplan och 200-250 soldater som kommer att träna här under några veckor. Ett 30-tal personer från nätverket Ofog har befunnit sig Norrbotten i över en vecka och haft fredsläger, samt utför en rad demonstrationer, manifestationer och aktioner av olika slag.
– Vårt främsta syfte är att vi vill uppmärksamma det som pågår och protestera mot det. Det är få invånare som vet om det här, så vi har hållit tal på stan, spelat musik och gatuteater. Bland annat har vi iscensatt ett bröllop på torget som får ett tragiskt slut när det bombas av amerikanska stridsflygplan.

Vad säger folk ni möter på stan?
– Vi har inte utfört någon statistisk undersökning men vi har fått mycket positiv respons. De allra flesta vet inte ens om att amerikanska stridsflygplan utför militära övningar över Luleå och blir väldigt förvånade när de får höra det från oss. De tycker det är bra att någon protesterar.

Vad tycker politikerna?
– De tycker lite olika. Det här är ju ett regeringsbeslut i grunden, så på den nivån är det ju klart vad de tycker. Ett argument vissa lokalpolitiker har är att det är bra för ekonomin, bra business för området med många nya jobbtillfällen. Men vi anser att det inte kan vara argument för något som i sig är orätt.
Internationalen talar också med Cattis Laska som var en av de fem aktivister som blev gripna inne på det militära övningsområdet Vidsel på måndagskvällen. Med aktionen ville aktivisterna bryta tystnaden kring att det, som hon säger, pågår ett krig i Norrbotten.
– Vi tog oss in på området och fram till en av radarstationerna. Där var vi tills polisen kom. Vi blev visiterade på plats och sedan transporterade till polisstationen i Piteå, berättar hon.
Aktivisterna greps för misstanke om brott mot skyddslagen men släpptes några timmar senare.
– Det som händer inne på området handlar inte om att skydda människor utan att öva inför krig och det vill vi kämpa emot. Förhoppningsvis kunde det amerikanska luftvapnet inte fälla några bomber så länge vi befann oss där, men vi har inga uppgifter kring det, säger Cattis Laskar.
Som en interaktiv övning bad medlemmarna i nätverket Ofog folk på stan att ge sina bästa alternativ för militärområdet Vidsel och fick många förslag.
– Folk var väldigt uppfinningsrika om området, säger Alvine Andersson. Många idéer bygger på att det är en sådan vacker och speciell natur där. De tycker att man kan satsa på turism, kanske någon form av ekoturism, eller förnyelsebar energi som vind- och vattenkraft.

Vad är ert eget förslag?
– Oavsett om man kommer upp med alternativ eller inte menar vi att det inte är okej med militära övningar. Vi vill se global rättvisa och fredlig konflikthantering. Hela industrin måste ställas om, inte minst för klimatförändringarnas skull. Det finns så mycket annat man hellre bör lägga offentliga resurser på än det här.

Påverkar läckan från Wikileaks?
– För oss är det ett slags bevis på vad den amerikanska stridsapparaten är skyldig till. Det är egentligen ingen nyhet, men det är bra att det uppmärksammas. Det blir ännu viktigare att vi som påstått neutralt land inte hjälper de amerikanska trupperna. Våra protester känns ännu mer angelägna nu, säger Alvine Andersson.
Aktivisterna i nätverket Ofog kommer enligt Cattis Laska inte att stanna i området lika länge som den amerikanska militären, men de kommer att fortsätta kämpa mot de amerikanska ockupationskrigen tills de är över.
Katarina Wikström
katarina@internationalen.se

, , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.