S i Luleå: ”Barnfattigdomen en skam”

30 augusti 2010

Nyheter, Politik

– Vi lever i ett av världens rikaste länder och borde har råd med ett välfärdssystem i världsklass. Men istället har det nu blivit tvärtom och det drabbar de allra svagaste i samhället.
Det säger den socialdemokratiska riksdagsledamoten från Norrbotten, Fredrik Lundh Sammeli, tillsammans med Yvonne Stålnacke, kommunalråd från Luleå.

Det handlar om fattiga barn. För några veckor sedan kom en rapport från Vänsterpartiet i Malmö, Göteborg och Stockholm där deras situation uppmärksammades, och det faktum att barnfattigdomen ökat med närmare 50 procent mellan 2006 och 2010.
Rapporten följs upp av socialdemokraterna i Norrbotten som i ett pressmeddelande kallar barnfattigdomen för ”en skam”.
– Andelen barn som växer upp i familjer som lever under fattigdomsstrecket är troligen den högsta någonsin i modern tid. Omkring 200 000 barn beräknas befinna sig i den situationen. Nästan vart femte barn i åldern 0-5 år lever i ett hushåll med låg inkomst, konstaterar riksdagsledamoten från Norrbotten, Fredrik Lundh Sammeli, och Yvonne Stålnacke, kommunalråd från Luleå, i ett gemensamt uttalande.
Yvonne Stålnacke påtalar att framför allt barn till ensamstående drabbas allt hårdare.
– I kommunerna ser vi ju det framför allt i den kraftiga ökningen av försörjningsstödet. Men vad som är värre är ju att det här inte bara är en fråga om pengar till mat – utan möjligheterna till upplevelser och fritidsaktivitet, säger Yvonne Stålnacke.
För att råda bot och lindra de utsatta barnens situationen säger de bägge socialdemokraterna:
– Vi måste våga prioritera de åtgärder som krävs för att ge barnen lika förutsättningar och värna deras situation. Det handlar om högre ersättning vid arbetslöshet och sjukdom, men också rätten till heltidsarbete och tillgången till barnomsorg. Målet bör vara att minska antalet barnfamiljer som är i behov av socialbidrag med 50 000 till 2015. Sätt jobben först och satsa på utbildning för de arbetslösa.

Kjell Pettersson

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.