Rösta på V eller S – och gå med i SP, säger Nils Eckerbom, SP i Malmö

17 augusti 2010

Inrikes, Malmö, Nyheter

I höstens val ställer Socialistiska Partiet upp lokalt på en del orter, bland annat i Hässleholm. Däremot inte i kommunalvalet i Malmö.
– Det innebär inte att vi kommer vara tysta. Tvärtom kommer vi göra vad vi kan för att föra fram ett socialistiskt alternativ, säger Nils Eckerbom.

– Vi vill inte stå i vägen när försvarare av nedläggningshotade vårdcentraler, privatiseringsmotståndare och personer som drabbas av försämrad sjukförsäkring vill få bort regeringen Reinfeldt. Detta trots att det rödgröna regeringsalternativet inte presenterar någon politik som bryter med den nyliberalism som dominerat politiken de senaste 30 åren.
– Det är en taktisk avvägning där vi i detta val bedömer att en egen valkandidatur i Malmö inte underlättar möjligheterna att föra fram vår politik och att stärka partiavdelningen.
Miljöpartiet kan aldrig vara ett alternativ i valet när de förespråkar friskolor och privatiseringar istället för att försvara en gemensam välfärd, anser Nils Eckerbom:
– I Region Skåne, som ansvarar för Malmöbornas sjukvård, bildar Miljöpartiet och de borgerliga partierna en majoritet som är ansvarig för beslutet att lägga ned vårdcentralen på Lindängen i Malmö.

Kritik
Från socialdemokratiskt håll i Skåne finns kritik och misstänksamhet mot Mona Sahlin.
– Malmös kommunalråd Ilmar Reepalu har utsatts för en förtalskampanj och anklagats för antisemitism i bland annat centerpartistiska Skånska Dagbladet för några få principfasta uttalanden mot Israels krig. Reepalu har också på S-kongressen argumenterat för att svenska trupper i Afghanistan ska kallas hem. Det ska han självklart ha en eloge för, säger Nils Eckerbom.
Det finns även vänsterkritik inom Vänsterpartiet i Malmö och på andra håll i Skåne, samtidigt som partiet i exempelvis Hässleholm vill ”ta ansvar” istället för att föra fram en konsekvent vänsterpolitik.
– SP i Malmö kommer därför också hjälpa våra partikamrater i Hässleholm som ställer upp med egen lista i kommunalvalet.

Islamofobi
– Inom Vänsterpartiet i Malmö finns företrädare som är starkt kritiska mot att partiledningen fortsätter samarbetet med Socialistiskt Folkeparti på andra sidan Öresund., berättar Nils Eckerbom.
– SF har på samma sätt som Ohly dragit sig mot den politiska mitten, med tillägg att SF dessutom påverkats av Dansk Folkeparti och inte står upp mot islamofobi och främlingsfientlighet.
Han berättar också:
– I Vänsterpartiets partistyrelse har också företrädare från Skåne röstat emot att acceptera budgettak, EU-anpassning och samarbetet med socialdemokratin. De förespråkar att partiet ska bryta med Socialistiskt Folkeparti för att istället enbart ha kamratliga, officiella kontakter med Enhedslisten som SP:s danska systerorganisation är en viktig del av.
– Vi vill absolut inte överdriva och påstå att det finns en organiserad vänsteropposition i Vänsterpartiet i Skåne, än mindre inom socialdemokratin. Det är också tveksamt om det politiska perspektivet går utanför ”Vrid politiken till vänster”. Skåneombud fick igenom en del skärpta skrivningar på Vänsterpartiets kongress. Till vilken nytta?

Samarbete
– Socialistiska Partiets kritik mot S-, Mp- och V-samarbetet innebär inte att vi tar avstånd från rödgrönt samarbete, säger Nils.
– Tvärtom är en viktig uppgift att stärka samarbetet mellan exempelvis fackförenings- och miljörörelsen för att försvara välfärden och att hejda den globala uppvärmningen.
– Det är därför Socialistiska Partiet i Malmö lördag 4 september klockan 14.00 anordnar ett möte i samarbete med Kvarnby Folkhögskola med rubriken ”Grön kapitalism eller ekosocialism – Samtal om klimatet och välfärden”. Miljöpartiets kommunalråd Lari Pitkä-Kangas och Miljöförbundets ordförande Ellie Cijvat kommer att delta. Socialistiska Partiet företräds av Lars Henriksson, bilarbetare, fackföreningsveteran och författare till en bok om klimatomställning av bilindustrin som planeras att komma ut till våren på Ordfronts förlag.

Gunvor Karlström
ginvor@internationalen.se

, , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.