Nya Karolinska vinstmaskin för Skanska

23 augusti 2010

Inrikes, Nyheter

Skanskas bygge av storsjukhuset Nya Karolinska i gränstrakterna mellan Stockholms och Solna kommuner kommer att bli en mycket dyrköpt historia för skattebetalarna.I hemliga dokument avslöjar Dagens Industri att Skanskas vinstkrav uppgår till 13,85 procent.

Upphandlingen, om man nu kan tala om någon sådan när det bara fanns en anbudsgivare, när det gällde det nya storsjukhuset, gick fort. Efter en del gräl i landstinget kom slutligen samtliga partier överens om det nya sjukhuset.
Byggandet ska ske enligt en så kallad OPS-lösning, Offentlig-privatsamverkan, som är en finansieringsform där näringslivet delfinansierar olika projekt. I fallet Nya Karolinska innebär det att Skanska bygger sjukhuset och dessutom står för driften under en övergångsperiod på i det här fallet 25 år, uppger Dagens Industri.
När det gäller Nya Karolinska verkar det som det offentliga, det vill säga skattebetalarna, kommer att få stå för fiolerna medan Skanska kammar hem vinsterna.
För i hemliga dokument som Dagens Industri tagit del av framgår det att byggjättens vinstkarv är 13,85 procent.
”Avkastningen till aktieägarna har under upphandlingen kunnat förhandlas ned från 15,25 till 13,85” står det i ett hemligt utlåtande från Stockholms läns landsting.
Under perioden 2010-2040 – själva byggtiden och innan landstinget tar hand om förvaltningen – kommer landstinget (skattebetalarna) att betala 53 miljarder kronor, uppger Dagens Industri.
Socialdemokraternas oppositionslandstingsråd Ilija Batljan kritiserar det höga avkastningskravet. Enligt honom beror det höga avkastningskravet på att en av Skanskas medfinansiärer, riskkapitalfonden Innisfree, använt sig av brittiska regler.

Kjell Pettersson
kjell@internationalen.se

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.