Krigsuppladdning kring Iran?

09 augusti 2010

Nyheter, Utrikes

Irans president Mahmoud Ahmadinejad höll återigen tal. Det var vid en ceremoni nyligen för 400 ”återvändande iranier”, som de kallas, och där också den brittiske politikern George Galloway, som stöder regimen, var närvarande.

Först var det några upphetsade framträdanden av några ”mycket patriotiska läkare och ingenjörer” som till slut har begripit att ”inget annat land än fäderneslandet förtjänar deras expertis och lojalitet och berättade hur överraskade de är av allt Ahmadinejad åstadkommit för landets framgångar”. Sedan förklarade Ahmadinejad att det inte existerar ett enda land på hela jorden som är så väldigt och fritt och framgångsrikt som Iran. Sedan utmanade han återigen USA:s president på tv-duell.
– Förslaget gav vi även till Bush men han avstod.
– Jag är beredd att sitta med media närvarande och förhandla med USA:s president. Jag vågar! Obama kan också ta med sig sina rådgivare om han måste, det går också bra.
Sedan fortsatte Ahmadinejad med sitt egentliga budskap inför sin kommande resa till New York i september: ”Vi är beredda att förhandla med den högsta nivån i USA:s administration. Jag är beredd att sitta med Obama, som två riktiga män (man to man) och föra en dialog. Vi vill inte lura någon.”
Ahmadinejad som mer och mer i sina inhemska tal använder sig av nationalistiska termer och forna iranska myter istället för de tidigare islamiska, möter allt kraftigare reaktioner från omvärlden.
Viktiga sanktioner har inletts och amerikaner talar om en redan fullt planerad militär missilattack mot Iran som kan sättas igång när det behövs, trots följderna för hela regionen. Från andra sidan har landets mäktigaste religiöst-militära styrka, Sepah, förklarat att de kommer att förstöra hela Persiska Golfen så ingen kan få nytta av denna viktiga strategiska passage.
– Golfen för alla eller inte för någon, sade Sepahs talesman.

Ekonomiska sanktioner
De nya sanktionerna börjar ge verkan i ett land med stora klyftor, och som redan befinner sig i en enorm ekonomisk kris. Bensinpriserna i ett land där folk är beroende av privata transportmedel har blivit skyhöga. Arbetslösheten är den högsta på många år, enligt myndigheterna. Privatiseringen av statsägda företag påskyndas för att finansiera underskottet. Tolv elverk är nu till salu för att betala skulderna.
Medan landet hotas av Nato och Israel och förlorar Rysslands och Kinas totala stöd, vill USA och EU samt Japan ha klart besked om Ahmadinejads kärnvapenambitioner. Ahmadinejad sade nyligen till iranska media att ”vi ska straffa västvärlden för sanktionerna och vi ska komma med nya villkor för förhandlingar kring urananrikningsdispyten”. Samtidigt planeras byggandet av nya reaktorer runt om i hela landet, uppger Irans högsta chef för Kärnkraftsverket.
Michel Chossudovsky, kanadensisk författare och akademiker, varnar i sin färska artikel på globalresearch.ca, för ”Preparing for World War III, Targeting Iran”. Han målar ett scenario om hur USA systematiskt har berett läget för att starta tredje världskriget genom att attackera Iran. Ett oundvikligt krig som egentligen siktar mot Kina och Ryssland i längden, enligt Chossudovsky, som inte redovisar några bevis för sina teser.
Direkt efter Ahmadinejads begäran om tv-duell med Obama, har fem fängslade journalister i Iran begärt att också få sitta i en mediebevakad dialog med Ahmadinejad! Mitt i allt detta pågår kampen för frihet i Iran. Detta trots de löpande avrättningsdomar som varje dag drabbar politiska fångar och även andra. Denna vecka har 17 politiska fångar i Evin startat en hungerstrejk. Deras anhöriga har också börjat en hungerstrejk i solidaritet med sina kära. Utomlands har hundratals människor startat en tvådagars hungerstrejk.

Sholeh Iran

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.