Israel hotar Ship to Gaza med mer våld nästa gång

16 augusti 2010

Inrikes, Nyheter

Åker Ship to Gaza mot Gaza igen kommer de få möta dubbelt så mycket våld som sist. Det hotar Israels överbefälhavare med nu.
Ship to Gaza mobiliserar just nu för en ny konvoj där syftet är att nå Gaza med förnödenheter och att protestera mot Israels fortsatta blockad.

– Vi åker igen eftersom Israels blockad av Gaza fortgår. Israel har bara gjort kosmetiska förändringar i blockaden och bestämmer fortfarande vem och vad som ska komma och gå över gränsen. De har ingen rätt att göra det och vi tänker inte acceptera det.
Det säger Dror Feiler, talesperson för Ship to Gaza, till Internationalen. Han deltog även i förra konvojen då nio av hans kollegor sköts ihjäl av israelisk militär.
Drygt två månader efter Israels dödliga attack mot Freedom Flotilla planeras nu nästa konvoj. Förhoppningen är att båtar ska kunna skickas till Gaza innan årets slut. Men redan nu kommer tydliga hot från Israel.
– Jag hörde precis Israels överbefälhavare säga att problemet med förra konvojen var att det var för få israeliska soldater. Han sa att det borde ha varit dubbelt så många och att de borde ha haft prickskyttar i helikoptrarna. Han hotar alltså att använda mera våld mot oss än förra gången.

Känner du dig rädd?
– Vore jag rädd skulle jag ha struntat i det här från första början! Det är klart att jag blir rädd på något sätt, men aldrig så rädd att de får bestämma hur jag ska göra.
– Jag hoppas att andra länder reagerar på Israels hot. Det är oacceptabelt att de ska hota med ännu mer våld, att de fortsätter trappa upp stämningen. Jag hoppas också att regeringen snappar upp det här och hinner stämma i bäcken.

Finns det inga risker med att åka?
– Självklart finns risker. Jag hoppas förstås att Israel tar sitt förnuft till fånga och inte attackerar oss, men det vet man aldrig.

Katarina Wikström
katarina@internationalen.se

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.