Hot om indragna körkort – grekiska strejken över

09 augusti 2010

Nyheter, Utrikes

En sex dagars strejk från grekiska lastbilschaufförer är över. Detta sedan den grekiska regeringen bland annat hotat med att deras körkort kunde dras in och fordon konfiskeras.

Klasskampen i Grekland fortsätter. Under sex dagar har tusentals åkare och chaufförer strejkat.
Strejken var en handling i nödvärn mot den avreglering av åkeribranschen som är en del av de grekiska nedskärningarna. Strejken har skakat om i Grekland, och den genomfördes samtidigt som representanter för Internationella Valutafonden, IMF och EU befunnit sig i Grekland för att övervaka att de stora nedskärningarna som organisationerna krävt för att bevilja Grekland lån verkligen genomförs.Arbetarna genomförde en lång rad manifestationer som bland annat möttes av polisens tårgas. De fick dessutom en rad olika konsekvenser. Stora delar av turistnäringen lamslogs och bensinbrist uppstod.
Svaret från den grekiska ”socialistregeringen” blev mycket hårdhänt och hotade i praktiken de strejkande med yrkesförbud. Öppna hot fördes fram om speciella undantagslagar, och man hotade med åtgärder som mer hör hemma i en diktatur. Chaufförerna skulle bli av med sina körkort och deras fordon konfiskeras. En åtgärd som skulle innebära att de strejkande blir av med sina jobb och sin utkomst.
– Ingen har rätt att paralysera landet – ingen, sa finansminister Giorgios Papaconstantinou till TT, med tillägget att strejken ”höll det grekiska samhället som gisslan”.
Ställda inför regeringens öppna hot beslöt i söndags Åkeriförbundets generalförsamling med knapp majoritet avbryta strejken.

Kjell Pettersson
kjell@internationalen.se

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.