Ett krig som inte går att vinna

02 augusti 2010

Nyheter, Utrikes

Sanningen om Afghanistankriget väller ut på Wikileak, utrikesminister Bildt säger: ”Ointressant”, och Mona Sahlin far till Afghanistan. Samtidigt utnämner Obama den ”galna hunden Mattis” till chef över stridskrafterna i landet. Sanningen är att kriget inte går att vinna, skriver Göte Kildén.

”Den verkliga historien är att det är krig. Det är den ena jävliga händelsen efter den andra, det är det ena barnets död efter det andra. Det här är historien om kriget. De flesta av dödsfallen är resultatet av vardagen i krigets skit, inte av de stora händelserna, berättade Julian Assange när han släppte Wikileaks alla dokument om kriget i Afghanistan. ”Påfallande ointressant”, sa Bildt. Mona Sahlin var tyst. Hon hade hoppat i galen tunna. Skittunnan eller ”latrinen” som det heter i det militära. Hon landade i Kabul samma timma som skiten skvätte nästan till den lilla nästippen på Bildt.
När det gäller nyheter från omvärlden har de stora tidningarnas utrikesredaktioner bantats rejält. Bevakningen blir allt mer fattig och sporadisk och under högsommaren ser uppenbarligen deras skrivbord och redaktörsstolar mest ut som öde brandtomter. Sverige är i krig och det är tydligen ”påfallande ointressant”…
Det som borde ha varit ”påfallande” är den nye chefen för våra soldater i Afghanistan. Detta eftersom han blir den nye länken mellan försvarsministern, Robert Gates och republikanernas militäre Messias, David Petraeus. Det är James Mattis som nominerats till att överta Petraeus förra tjänst. Som innebär att Mattis blir chef för USA:s Centrala militärkommando med ett övergripande ansvar för Afghanistan, Irak och Mellanöstern i stort. Obama lär inte heller hålla något rådslag med Bildt, som han hoppats på, när det gäller denna utnämning. Trots att general Mattis blir överordnad chef för de svenska trupperna däruppe i Mazar al Sharif…
Inte heller lär Mona Sahlin fråga efter sin nya befälhavare…
Förmodligen ointressant. Men sådan herre, sådan hund, och fredspristagaren Obama har nu fullbordat sin militära republikanska treenighet. Gates, Mattis och Petreus. Och vi har att göra med en minst sagt färgstark general som sprider massor med så kallade one-liners omkring sig. Men om detta mumlar Bildt ”påfallande tyst”. General Mattis har feta meriter från både Mellanöstern och Centralasien när det gällt specialuppdrag som gått ut på att döda upprorsmän.
I april 2004 ledde han USA:s första anfall på staden Fallujah för att senare planera den belägring som ödelade staden. I fält har han haft flera smeknamn som ”Kaos”, ”Stridsmunken” och ”Mattis, den galna hunden”. Mest uppmärksammad har han blivit för ett uttalande där han sagt att det är kul att döda. Hans dårprat videofilmades och har blivit en bestlooker på YouTube i hela den muslimska världen:
”Det är faktiskt kul att strida. Du vet det är ett helvetes liv och jag ska vara helt uppriktig. Jag tycker om skränet. Du går in i Afghanistan där du har killar som spöar kvinnor i fem år bara för att de inte burit slöja /…/ såna killar har hur som helst ingen manbarhet kvar. Så det är helvetes kul att skjuta dom.”
Barak Obama lever samtidigt med sitt löfte om att börja dra tillbaka trupper i juli 2011 och är nog plågsamt medveten om att krigets smått ofattbara kostnader blir allt svårare att hantera när nerskärningar i den offentliga sektorn och kontrareformer på det sociala fältet står högst upp på agendan i de flesta av de krigförande länderna.

Den danska tidningen Politiken har i dagarna räknat ut att kriget bara för Danmark, Tyskland, Storbritannien och USA har kostat 2 450 miljarder svenska kronor när det gäller militära hårdvaror. Slutsumman för de fyrtio länder som deltar i kriget ligger säkert på häpnadsväckande 3 000 miljarder eller tre biljoner koronor.
Mer än tio gånger så mycket som hela världen betalat för den civila återuppbyggnaden av landet.
Den militära ”svallvågen” sägs ska sjunka tillbaka nästa år. Men har den då spolat bort ”talibanerna”? Knappast. Fler soldater på bägge sidor och ännu fler civila kommer att ha dött. Mer infrastruktur kommer att ha förstörts. Men ingen kommer att ha segrat i det som under ytan inte alls handlar om ”ett krig mot terrorismen” utan om ett nationellt motstånd mot en utländsk ockupation och en fortsättning på tidigare inbördeskrig.
I en färsk opinionsundersökning gjord av en amerikansk tankesmedja har Bildt och de andra deltagarna i Kabulkonferensen fått budskapet att Isaf/Nato har misslyckats med att få ett förtroende i södra Afghanistan. En majoritet av befolkningen tycker att Isafs krig har förvärrat situationen och en stor majoritet är emot den planerade offensiven i Kandahar. Om general Mattis väljer att göra Kandahar till Afghanistans Falluja lär inte opinionen vridas över till Isafs fördel.
Sanningen är att kriget inte går att vinna. Det är missmodet och pessimismen som härskar i Kabul. ”Jag ser inte ett enda skäl till att dö för Afghanistan”, skriver tidningen Guardian dagarna innan Wikileaks för en stund berättar om krigets skitiga vardag, och citerade då en europeisk toppdiplomat i Kabul för att visa på verkliga stämningen i det europeiska följe som finns kring den korrupte presidenten Karzai.

Tidningen läcker också ut nyheten att USA bakom ryggen på sina utfästelser om förväntade segrar gett både Karzai liksom Pakistan och Saudiarabien större friheter när det gäller en uppgörelse, en politisk kompromiss med ”talibanerna”. Ökända krigsherrar som Gulbuddin Hekmatyar och Jalaluddin Haqqani finns med i diskussionerna.
Mycket litet talar för sådana uppgörelser. Varför skulle ”talibanerna” gå med på fred om de tror att de är i färd med att vinna? Dessutom är det politiskt möjligt att ”vinna” genom att ge exempelvis en nerblodad krigsherre som Hekmatyar en roll som makthavare. Han som USA fortfarande efterlyser som en ”global terrorist”? I bakgrunden finns dessutom hur som haver den dominante ledaren, mulla Omar, som lär ha passat på att offentliggöra en egen ”dödslista” inför Kabulkonferensen i förra veckan. En lista med namnen på alla ledande personer i Karzais regeringskabinett…
Göte Kildén
intis@internationalen.se

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.