Dror Feiler ställer upp för V i valet

23 augusti 2010

Nyheter

Dror Feiler, tonsättare, musiker, konstnär och politisk aktivist, kandiderar till riksdagen för Vänsterpartiet.
– Vi i Socialistiska Partiet är positiva till Drors kandidatur, eftersom han är känd som antiimperialist och socialist.
I SP diskuterar vi hur vi ska kunna stödja den kampanjen, eftersom vi inte själva ställer upp i riksdagsvalet, säger Göran Kärrman från Stockholmsstyrelsen.

– Jag ställer upp i valet eftersom jag tycker det är viktigt att riksdagen får in röster som vanligtvis inte hörs där: aktivister, gräsrötter. Sådana som vågar kalla saker vid dess rätta namn, som inte är rädda för att säga att vi lever i ett kapitalistiskt samhälle och som vill kämpa för ett annat ekonomiskt system. Den ekonomiska demokratin lider av många tillkortakommanden. Vi måste utvidga demokratin till den ekonomiska sfären. Vi måste föra tillbaka socialismen till riksdagen.
– Högern har styrt och expanderat de senaste åren. Det har gått så långt att de flesta inte ens vågar tänka att ett annat system är möjligt. Man kan tänka att en meteor kan träffa jorden, men inte att det kapitalistiska systemet kan ersättas med ett socialistiskt. Förmågan att drömma och våga ha visioner är oerhört central, och för att ge röst åt visionerna ställer jag upp.
Dror Feiler har gjort sig känd både som aktivist och som konstnär. Han har lång erfarenhet av kulturarbete och vill gärna jobba med kulturpolitiska frågor: att bekämpa kulturens kommersialism och för att betona att fin- och fulkultur, elit- och amatör kultur behövs. Hans andra stora intresseområde är utrikespolitik där han är engagerad både i Sydamerika, främst Colombia och Mexiko, och i Mellanösternfrågan, där det enkla men ändå så svåra mottot lyder: Palestinas rättigheter måste respekteras och tillgodoses.
Dror är själv född och uppvuxen i Israel. Hans mamma bor kvar där och han har många vänner där. Han växte upp med sin familj på en kommunistisk kibbutz.
– Den judiske författaren Saul Tjernikovskij skrev att ”människan är sitt barndoms landskap” och det stämmer på mig. Jag tycker mycket om Israel som land, jag tycker om människor där, men jag tycker inte om Israel som etnisk stat. Deras regering och politik är en fara för israelerna själva, farligare än Hamas och Hizbollah. För mig är det dubbla känslor att vara där. Jag trivs där, men det är alltid lite jobbigt eftersom jag vet att 30-40 kilometer bort lever människor under ockupation.
Hösten 1973 kom Dror till Sverige. Den gamle kungen Gustaf IV Adolf hade precis dött och en lång begravningsprocession drog genom landet mot Stockholm. För en nyanländ invandrare som Dror verkade det hela bisarrt. Men förutom detta märkliga första möte gick det bra för honom i Sverige.
– 1973 var det inte svårt att komma hit som invandrare. Det hjälpte att jag kom tidigt, innan många andra invandrare, och att jag var vit, inte arab eller svart. Jag talade redan många språk och jag lärde mig snabbt svenska. Min SFI-lärare var jättebra, vi läste både Stig Dagerman och Strindberg.
Dror hann ta jobb som diskare, billackerare, rosplanterare och trädgårdsmästare på en kyrkogård innan han började på Musikhögskolan i Stockholm 1978. Sedan dess har han sysslat med konst och musik på heltid.

Har du alltid varit politisk?
– Alltid. Jag är uppvuxen i en genompolitiserad familj. Även när jag var soldat slutade jag aldrig vara politisk. Jag vägrade till exempel 1970 tjänstgöra på ockuperat område.
Under tre år var Dror Feiler fallskärmsjägare i israeliska armén. Han menar att även soldater har en skyldighet att vägra utföra vissa saker som strider mot ens egen övertygelse och moral.
– Oavsett om man bryter mot någon lag eller inte, oavsett om det följer ett straff på det måste man vägra om det är något man inte tror på. Den är en form av civil olydnad som är en grundsten för oss aktivister.

Vad har du mer tagit med dig från militärtiden?
– Jag hade haft en naturnära uppväxt tillsammans med människor med samma bakgrund som jag. När jag blev soldat träffade jag alla sorters människor från alla samhällsklasser, från riktigt fattiga till rika söner, judar från alla länder, från Tyskland till Sydafrika och Jemen. Just detta, att verka bland människor som inte är lika en själv har jag haft stor nytta av i livet.
2004 gjorde Dror Feiler tillsammans med Gunilla Sköld Feiler en uppmärksammad konstinstallation på Historiska museet i Stockholm, där bilden av en ung självmordsbombare seglar runt på en bassäng av blodliknande vätska. Den israeliske ambassadören vandaliserade konstverket, en händelse som nådde hela världen. Dror fick prata om sin syn på Israels politik i CNN. Men han tror att det är en omväg att gå via konsten om man vill förändra politiken.
– Vill man jobba politiskt ska man jobba politiskt. Konst kan gärna ha politiska undertoner, men det är svårt att påverka politiska beslut enbart med hjälp av konst. Däremot kan konst påverka samtalet, kanske hjälpa till att skifta fokus. Att kombinera dem båda är bra.

Vad är de viktigaste politiska frågorna just nu?
– Det första är att stoppa all privatisering och börja tala om att återköpa det som sålts ut. Vår gemensamma egendom förskingras, det som vi demokratiskt äger tillsammans, stat och kommun. Genom dem kan vi påverka den ekonomiska politiken. Blir vi av med dessa styrmedel hamnar vi helt i händerna på kapitalet.
– Det andra är att vi måste återinföra vänsterideologin i riksdagen. Vi måste ta tillbaka vårt ideologiska tolkningsföreträde. Att Moderaterna är det nya ”arbetarpartiet” har vi redan hört. Senast idag talade Reinfeldt om rotavdragen som en ”folkrörelse”. De åderlåter alla vänsterns ord. Vi lämnas kvar med de gamla, vilket får oss att framstå som de bakåtsträvande, när det i själva verket är Moderaterna som är bakåtsträvarna.
Dror menar att Moderaterna privatiserar och säljer ut gemensamma tillgångar eftersom de helt enkelt inte vill att staten ska vara ägare, även om de är medvetna om de försämringar som följer.
– De är öppet ideologiska med sina politiska motiv så varför kan inte vi vara det? Jag upplever att många inom vänstern inte vågar stå för vänstern ideologin. Det är väldigt viktigt att vi vågar vara ideologiska och vågar stå för att vi är socialister som vill ha ett socialistiskt samhälle.

Katarina Wikström
katarina@internationalen.se

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.