1,3 miljoner offentliganställda strejkar i Sydafrika

16 augusti 2010

Nyheter, Utrikesnotiser

I tisdags strejkade de offentliganställda i Sydafrika. Löneförhandlingarna körde fast förra veckan och facken meddelade att 1,3 miljoner offentliganställda skulle gå i strejk.

Om regeringen inte höjer sitt bud blir det mera strejker, enligt fackliga företrädare.
Förra veckan gav regeringen ett slutgiltigt bud på 7 procent samt ett bostadsbidrag på 630 rand. Facken kräver 8,6 procent och bostadsbidrag på 1000 rand.
På tisdagen marscherade mer än 10 000 till parlamentet i Kapstaden och i Pretoria samlades mellan 30 000 och 50 000, enligt uppgifter i media.
I juni 2007 strejkade de offentliganställda i fyra veckor, vilket slutade med att regeringen skickade militär för att få bukt med protesterna. Förhoppningsvis vill inte regeringen riskera en upprepning av denna långa strejk, anser man från fackligt håll.
Under fotbolls-VM nyligen i Sydafrika kunde arbetare inom den statliga energiindustrin snabbt få höjda löner, eftersom de kontrollerade strålkastare och annat till arenorna, skriver sydafrikanska media. Nu gör de offentliganställda en styrkedemonstration och tänker enligt facken inte ge sig denna gång.
– Vi lovade att vi skulle stänga all offentlig service, förutom grundservicen, sa Zwelinzima Vavi generalsekreterare i COSATU, den största fackliga centralorganisationen.
– Det gjorde vi också. Arbetarna står för sina legitima krav.
– Nu vill vi att regeringen hör av sig, säger Vavi.
– Skicka ett sms, ring, vi är redo att prata, men kom med ett bättre bud.

Gunvor Karlström
gunvor@internationalen.se

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.