”Stoppa misären i bärskogarna!”

16 augusti 2010

Inrikes, Nyheter

– Detta måste få ett slut!
Det kräver bland annat vänsterpartiets kandidat till riksdagen Jonas Sjöstedt i ett uttalande om bärplockarna i svenska skogar..

En följetong utan slut. Återigen har bärplockarna utnyttjats av så kallade bemanningsföretag som lockar hit bärplockare, företrädesvis från Asien, under falska förespeglingar om att de ska tjäna mycket pengar.
Men återigen, för vilken gång i ordningen, visar det sig att företagen bara utnyttjar bärplockarna som förutom att de får arbeta långa dagar får uselt betalt och tvingas leva under eländiga förehållanden den tid då de är i Sverige. I år blir deras situation ännu värre då det hittills, på grund av sommarens ihållande värmebölja och torka, finns ovanligt lite bär i markerna. Vilket sammantaget innebär att de har stora skulder när de åker hem.
I förra veckan fick omkring 200 kinesiska bärplockare i Västerbotten nog sedan de blivit lurade på sin lön. De genomförde därför en protestmarsch på tre mil och bar skyltar med texter som ”SOS” och ”Help”.
Flera har reagerat på detta.
Bland annat första namnet på Vänsterpartiets riksdagslista i Västerbotten, Jonas Sjöstedt, och riksdagsledamoten Josefin Brink (V), partiets talesperson i arbetsmarknadspolitiska frågor.
– Som västerbottning skäms jag över att utländska bärplockare luras hit och utnyttjas under slavliknande villkor, säger Jonas Sjöstedt i ett pressmeddelande från vänsterpartiet.
Josefin Brink anser att lagarna måste ses över och skärpas.
– Det är uppenbart att oseriösa företag utnyttjar situationen och att Migrationsverket inte klarar av att kontrollera villkoren för dem som ges tillstånd att komma hit. Det är en orimlig situation som måste få ett slut, säger Josefin Brink.
För att om möjligt få slut på utnyttjandet av bärplockarna föreslår de bägge att ”det rimliga är att de svenska bäruppköparna, som är de som tjänar på bärplockarnas arbete, görs ansvariga för att rätt lön betalas ut, i enlighet med gällande avtal”.
– Uppgifter om löner och andra villkor måste finnas tillgängliga så att facken kan kontrollera att allt går rätt till. Vi kan inte låta detta utnyttjande av gästarbetare pågå år efter år, avslutar Brink och Sjöstedt.

Kjell Pettersson
kjell@internationalen.se

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.