”Pinsamt för regeringen”: Moderaterna vill avvisa tiggare från Sverige

16 augusti 2010

Inrikes, Intervju, Nyheter

Tobias Billström (M) anser att romer som tigger i Sverige ska kunna avvisas eftersom den typen av försörjning inte är ”rimlig”. Problemet är inte Sveriges, utan deras hemländers, menar han.
– Det är fruktansvärt att leva så fattigt att man måste tigga, det är klart att det inte är rimligt att behöva göra det, men det blir inte bättre av att fördrivas, säger Emma Lundström från Amnestys specialgrupp.

För ett par veckor sedan deklarerade migrationsminister Tobias Billström i Ekot att de romer som befinner sig i Sverige måste försörja sig på ett ”rimligt sätt” för att få stanna – och tiggeri hör inte dit. Han stödjer sig på ett stycke i utlänningslagen från 1954 där det står att de som inte tros kunna försörja sig på ett ärligt sätt kan avvisas. Han säger vidare att Sverige inte kan lösa problemet med romers utsatthet, det måste deras hemländer göra.
Emma Lundström ingår i Amnestys ESK-grupp, en specialgrupp för ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter, där hon specialiserat sig på romernas situation i Europa.
– Det här måste vara pinsamt för regeringen, säger hon till Internationalen. Sverigedemokraterna jublar. Det är absurt att säga att vi inte löser deras problem med att de kommer hit. Med det menar han alltså att folk ska stanna i sina länder?
Tobias Billström möter också kritik från Irka Cederberg, författare till boken Född fördömd. Romerna – ett europeiskt dilemma. Hon skriver att bara Billström påstår att tiggeri är ett oärligt sätt att försörja sig på och att fattigdomen bland romer inte löses genom att skicka tillbaka romerna till den misär de flydde från.

Sovit på fel plats
Billströms utspel är det senaste i raden av tvivelaktig behandling av romer i Skandinavien. I slutet av juli skickades 23 romer hem från Danmark efter att de ”sovit på fel plats”. Fallet fick mycket kritik och Maria Leissner, ordförande för den svenska regeringens delegation för romska frågor, beskyllde Danmark för oskäliga avvisningar.
Alla EU-medborgare har rätt att vistas i annat EU-land under tre månader utan att behöva försörja sig, men senast i våras skickades tre romska kvinnor hem till Rumänien från Sverige trots att de bara vistats här i två veckor.
Emma Lundström undrar hur Tobias Billström tänker att romerna ska kunna försörja sig om de aldrig släpps in i samhället. Som det ser ut idag har de problem att komma in på både bostadsmarknaden och arbetsmarknaden, de har svårare att få utbildning och lån etc. och hamnar ofta i händerna på ockrare och blir djupt skuldsatta.
– Det är fruktansvärt att leva så fattigt att man måste tigga, det är klart att det inte är rimligt att behöva göra det, men det blir inte bättre av att fördrivas, säger hon. Att tigga är varken olagligt eller oärligt, att kriminalisera tiggeri vore helt kontraproduktivt. Är man redan så utestängd och marginaliserad i samhället skulle det verkligen driva en in i brottslighet.
– Romerna har fått rollen som judarna hade under krigstiden: roten till allt ont, en grupp att skylla alla problem på. Det vi ser är en fortsatt strukturell diskriminering av människor som aldrig har fått samma rättigheter som andra EU-medborgare.

Katarina Wikström
katarina@internationalen.se

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.