”Förbjud bemanningsföretag”

30 augusti 2010

Intervju, Nyheter

– Bemanningsföretag måste förbjudas.
Det kräver Peter Widén, metallarbetare och kandidat för Socialistiska Partiet i kommunalvalet i Eskilstuna.

Bemanningsfrågan var het under vårens avtalsrörelse, även om förbunden i slutändan fick nöja sig med halvdåliga kompromissförslag.
Men frågan lever kvar. En rad lagerklubbar i Handels avtalsområde har startat ett upprop inom förbundet där de kräver att frågan kommer upp på den fackliga dagordningen igen.
Peter Widén är metallarbetare på Volvo i Eskilstuna och första namn på Socialistiska Partiets kommunalvallista.
I en insändare i lokalpressen kräver han att bemanningsföretagen ska förbjudas.
– Den senaste tiden har i massmedia avslöjats de brutala anställningsformerna på bemanningsföretaget Student Consulting. Ungdomar tvingas till omänskliga arbetspass, uppmanas under hot om uppsägning att jobba hårdare än fast anställda, tvingas redogöra för toalettbesök och erhåller sms att om de inte tar färre raster så är det uppsägning som gäller, skriver Peter Widén och påpekar att bemanningsföretag fram till 1991 var förbjudna i svensk lag därför att det räknades som privat arbetsförmedling och profitering på annans arbetslöshet.
Svensk fackföreningsrörelse accepterade då att lagen försvann med hopp att frågan skulle gå att hantera ändå, vilket med åren visat sig vara en from förhoppning.
– Företagens politik att systematiskt använda bemanningsföretag och visstidsanställningar handlar om att kraftigt förskjuta styrkeförhållanden på arbetsmarknaden, skriver Peter Widén.
Han uppmanar nu arbetarrörelsen att kämpa för att åter ”förbjuda profitering på arbetslöshet och därmed förbjuda bemanningsföretag”.
– Centerns ungdomsförbund driver en kampanj mot LAS och facklig organisering överhuvudtaget. Än har de inte nått slutmålet, men med den borgerliga regeringen och de kapitalistiska företagen är de på god väg. Dags att vi arbetare sätter ner foten och går till motoffensiv, uppmanar Peter Widén.

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.