VM:s stora vinster – vart tog de vägen?

26 juli 2010

Nyheter, Utrikes

Sydafrikanske Phineas Malapela jobbar för fackföreningen för offentliganställda och är aktivist i Antiprivatiseringsforum. I London träffade han journalisten Zahra Moloo och intervjuades för den kanadensiska radiostationen CKUT 90.3FM om effekterna av fotbolls-VM.

Kan du berätta lite om vilka effekter fotbolls-VM har haft på Sydafrika?
– Konsekvenserna av VM kunde vi se nästan genast efter att vi vunnit anbudet. Fanfarer ljöd om hur det skulle skapa jobb och förbättra Sydafrikas ekonomi. Men till slut upptäckte vi korruptionen kring anbudsprocessen, där de personer som hade kontakter i regeringens högra kretsar vann kontrakten.
– Och vanliga människor som skulle få jobb fick i själva verket korttidsarbeten och de fick väldigt lite betalt. Men det var i alla fall bra att de fick en inkomst, eftersom de flesta var arbetslösa, och de menade att ”ok, det är bättre än ingenting”.
– Sedan väntade vi i en evighet på de ekonomiska vinsterna från VM. Till slut rensades de informella gatuförsäljarna ut från städerna och förflyttades helt. Inte ens de små företagarna fick sälja något material med VM-loggan på. Så man frågar sig: om de säger att människor kommer att gagnas – vem är det egentligen som gagnas?
– Vi upptäckte också att hotellen, restaurangerna och till och med transporterna drivs av ett företag som ägs av Fifa – eller snarare (Fifa-ordföranden) Sepp Blatters brorson – och av ett annat företag som också är länkat till Sepp Blatter och hans kumpaner.
– Så vad vi kan se är att pengar tas ut ur Sydafrika, samtidigt som Sydafrika har använt offentliga medel till att bygga fotbollsarenor och annat. I slutändan tror vi inte att vi kommer att få någonting – alla vinster kommer att gå till Fifarepresentanter och deras släktingar.

Hur har Antiprivatiseringsforum hanterat detta och hur har ni organiserat kring dessa frågor?
– Antiprivatiseringsforum är emot privatiseringar och vi är emot att offentliga medel används för att berika enskilda individer, och vi organiserar i bostadsområden för att stå emot det. Vi har haft demonstrationer för att uppmärksamma detta.
– Under öppningsmatchen i Soccer City hade vi en demonstration med 5 000 personer som lämnade över ett memorandum till Sydafrikas president, Fifas representanter och representanter för Safa, som är vårt eget fotbollsförbund.

Vad fick ni för gensvar?
– Den första responsen blev att förbjuda alla demonstrationer tills dess att VM var över. Vi utmanade det med hjälp av juridiska experter eftersom den enda person som kan förbjuda demonstrationer enligt landets konstitution är presidenten, genom att utlysa undantagstillstånd.
– När det blev känt att vi bestred detta vek de sig och tillät oss att demonstrera, men satte som villkor att talarstolen skulle vara långt borta från stadions ingång.

Någon nämnde att egentligen är det efter VM, när alla åkt hem, som solidaritet med rörelserna behövs mest.
– Antiprivatiseringsforum menar att till och med infrastrukturen, som är arvet efter VM, borde vara i regeringens händer, inte privatiserade som de är nu. Förvaltningsbolaget som kommer att sköta om arenorna de närmaste 20 åren är ett privat företag, och vi tror att de enbart kommer att jaga efter större vinster och undanhålla pengar som borde gå till statskassorna. Som resultat kommer de offentliga medel som man använder till att investera i arenorna inte att betalas tillbaka till staten.
– Så vi i Antiprivatiseringsforum menar att det är en lång kamp som måste påbörjas och staten måste ta över. Vi har ett departement för offenligt arbete, och det departementet måste ta kontroll över arenorna så att de kan använda varje öre som kommer ur arenorna längre fram. På det sättet kan pengarna som använts återbetalas och användas till välfärd.

Översättning: Linn Hjort

Detta är en redigerad och förkortad version. Hela intervjun, South Africa’s World Cup: Misplaced hopes, kan höras på: www.pambazuka.org. Besök även Antiprivatiseringsforums hemsida: www.apf.org.za

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.